Σύστημα αεράμυνας για βαλλιστικούς πυραύλους εξετάζουν να στείλουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ
Το σύστημα αντιβαλλιστικής πυραυλικής άμυνας Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) σε έκθεση στον Λευκό Οίκο τον Ιούλιο του 2019, στην Ουάσιγκτον AP Photo/Alex Brandon
Το ενδεχόμενο αποστολής στο Ισραήλ του συστήματος αεράμυνας THAAD εξετάζουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης στη βάση της πιθανότητας κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το Ιράν σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.
Πρόκεται για το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, γνωστό ως THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου ύψους.
Το σύστημα σύμφωνα με το BBC εξετάζεται να προσθέσει στην ήδη εξελιγμένη πολυεπίπεδη αμυντική ικανότητα του Ισραήλ που έχει κερδίσει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στην αναχαίτηση ρουκετών, βλημάτων και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα, τον Λίβανο και το Ιράν.
Το Ισραήλ αναμένεται σύντομα να απαντήσει στην άνευ προηγουμένου εκτόξευση 180 πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ στις αρχές του μήνα. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοαβ Γκάλαντ υποσχέθηκε ότι ένα χτύπημα κατά του Ιράν θα είναι «θανατηφόρο, ακριβές και εκπληκτικό».
Εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν εγκρίνει την αποστολή του κινητού συστήματος THAAD στο Ισραήλ, από μία από τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, θα χρειαστεί να μετακινηθεί και ένας μεγάλος αριθμός αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού για τη λειτουργία του συστήματος.
Αν και οι ΗΠΑ έχουν ήδη εμπλακεί βαθιά σε αυτή τη σύγκρουση, προμηθεύοντας μεγάλο μέρος εξελιγμένου οπλισμού του Ισραήλ, η προοπτική της αποστολής αμερικανών στρατιωτικών θα μεγάλωνε την εξάρτηση του Ισραήλ από την στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς που το συνδέουν με την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ
NYT: Χτύπημα τύπου... δίδυμων πύργων ετοίμαζε η Χαμάς σε τρεις ουρανοξύστες στο Τελ Αβίβ
«Απαράδεκτες» οι ισραηλινές επιθέσεις κατά του ΟΗΕ τόνισε η Μελόνι στον Νετανιάχου
Επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων
06:00
Συντάξεις κύριες και επικουρικές Ιανουαρίου: Πότε θα καταβληθούν
05:00
Στα 18,5 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή σε πράσινα τιμολόγια τον Δεκέμβριο - Δείτε τις τιμές των παρόχων
04:00
IRIS: Υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις - Διευκρινίσεις για τα όρια συναλλαγών
03:00