ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος υπουργός: Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας υποδείξει ποια τρομοκρατική οργάνωση θα πολεμάμε

Τούρκος υπουργός: Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας υποδείξει ποια τρομοκρατική οργάνωση θα πολεμάμε
Ο Τούρκος πρόεδρος στη συγκέντρωση υπέρ «αλληλεγγύης και αδελφοσύνης», ποθ πραγματοποιήθηκε στο Γκαζίαντεπ (Gaziantep), την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 REUTERS/Umit Bektas

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποδείξει στην Τουρκία ποια τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να πολεμήσει, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ (Ömer Çelik), εν μέσω των επικρίσεων που δέχεται η χώρα του για τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει κατά των Κούρδων εντός συριακού εδάφους.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πας πει ποια τρομοκρατική οργάνωση μπορούμε να πολεμήσουμε και ποια να αγνοήσουμε», τόνισε ο Τσελίκ σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο τουρκικός στρατός, οι ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν 61 επιθέσεις πυροβολικού σε διάφορες περιοχές γύρω από την πόλη Τζαραμπλούς (Jarabulus) το τελευταίο 24ωρο, πλήττοντας είκοσι στόχους. Όπως σημειώνεται, ο στρατός «λαμβάνει όλα τα μέτρα και δείχνει την μέγιστη ευαισθησία» για να αποφύγει απώλειες αμάχων.

Παράλληλα, τονίζεται πως οι τουρκικές δυνάμεις εκκαθάρισαν από μαχητές –δίχως να διευκρινίζεται η προέλευση αυτών– περισσότερα από δέκα χωριά στην βόρεια Συρία και στρέφονται τώρα σε περιοχές δυτικότερα.

Νωρίτερα, οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν τον έλεγχο μερικών χωριών δυτικά της Τζαραμπλούς. Ανέφεραν, επίσης, πως τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα στόχους Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην περιοχή Γκάρα (Gara) του βορείου Ιράκ.

Η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων νοτίως της Τζαραμπλούς προκάλεσε τις επικρίσεις της Ουάσιγκτον.

Η αμερικανική διπλωματία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και «ορισμένες οργανώσεις της αντιπολίτευσης» στη βόρεια Συρία (εννοώντας τις συμμαχικές κουρδικές πολιτοφυλακές), τονίζοντας πως οι ασυντόνιστες επιχειρήσεις και ελιγμοί στη βόρεια Συρία θα δώσουν στο Ισλαμικό Κράτος περισσότερο χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ