ΚΟΣΜΟΣ

Ο τουρκικός στρατός διαψεύδει πως επιτέθηκε κατά Κούρδων στην επαρχία Χάσακα

Ο τουρκικός στρατός διαψεύδει πως επιτέθηκε κατά Κούρδων στην επαρχία Χάσακα
Άντρες των τουρκικών αρχών επιθεωρούν την ανέγερση τείχους κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων στο πέρασμα Μουρσίτπιναρ (Mürşitpınar Bucağı), που χωρίζεται με μία σιδηοροδρομική γραμμή από το Κομπάνι της Συρίας, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016 REUTERS/Kadir Celikcan

Πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διέψευσαν σήμερα πως ο στρατός της Άγκυρας εκτόξευσε πυρά εναντίον θέσεων Κούρδων μαχητών των Μoνάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) στην επαρχία της βορειοανατολικής Συρίας Χάσακα (al-Hasakah).

Νωρίτερα, η πολιτοφυλακή είχε υποστηρίξει πως ένας από τους μαχητές της τραυματίστηκε από σφαίρες των τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων.

«Είναι απολύτως αναληθές», τόνισε μια από τις πηγές στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πως δεν διεξήχθη καμία επιχείρηση από τον τουρκικό στρατό κοντά στην επαρχία Χάσακα.

Ο εκπρόσωπος των YPG Ρεντούρ Τζελίλ (Rêdûr Xelîl) είχε δηλώσει στο Reuters πως τουρκικά άρματα μάχης πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή και άνοιξαν πυρ εναντίον των κούρδων μαχητών μεταξύ των πόλεων Καμισλί (al-Qamishli) και Αμούντα (Amuda), που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις, στην επαρχία Χάσακα.

Παράλληλα, μια άλλη στρατιωτική πηγή τόνισε πως η Τουρκία απάντησε με πυρά πυροβολικού έπειτα από την εκτόξευση ρουκέτας και πυρών από την Συρία που έπληξε την τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίς (Kilis), που βρίσκεται περίπου 80 χλμ. δυτικά από το σημείο όπου οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στο συριακό έδαφος, εξαπολύοντας την στρατιωτική επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη.

Δεν κατέστη σαφές ποια δύναμη εκτόξευσε την ρουκέτα και άνοιξε πυρ από την συριακή πλευρά, τόνισε η πηγή.

Η πόλη βρίσκεται απέναντι από το κουρδικό καντόνι του Αφρίν στη δυτική Συρία, ενώ συνορεύει με την περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους βορείως του Χαλεπίου.

Άλλος Τούρκος αξιωματούχος τόνισε πως τρεις ρουκέτες έπληξαν το Κιλίς, τραυματίζοντας τέσσερις ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ