ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ένα βήμα πριν την καθαίρεση η Ρούσεφ

Βραζιλία: Ένα βήμα πριν την καθαίρεση η Ρούσεφ
REUTERS

Η διαδικασία της δίκης της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμας Ρουσέφ φθάνει στο τέλος της σήμερα με την καταληκτική συζήτηση στη Γερουσία και κατόπιν μιας ιστορικής ψηφοφορίας η οποία, εκτός απροόπτου, θα τερματίσει τη διακυβέρνηση της κεντροαριστεράς στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Οκτώ ημέρες μετά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η Βραζιλία επανέρχεται στη θλιβερή πραγματικότητα της χειρότερης ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών και μιας δίχως προηγούμενο πολιτικής κρίσης που επιδεινώνουν τα σκάνδαλα διαφθοράς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ από τις 09:00 (15:00 ώρα Ελλάδας) οι 81 γερουσιαστές, υπό τον συντονισμό του προέδρου του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου Ρικάρντο Λεβαντόφσκι, θα ακούσουν για τελευταία φορά τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, που θα έχουν πολλές ώρες στη διάθεσή τους για να εκφραστούν και να συζητήσουν.
Για τους υποστηρικτές της καθαίρεσης της Ρουσέφ, η πρώτη γυναίκα η οποία εξελέγη στην προεδρία της Βραζιλίας, το 2010, διέπραξε εγκλήματα που δικαιολογούν την καταδίκη της, καθώς παραποίησε τα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα και ενέκρινε με διατάγματα δαπάνες του δημοσίου χωρίς το πράσινο φως του Κογκρέσου.
Οι συνήγοροί της αντιτείνουν πως όλοι οι προκάτοχοί της είχαν ακολουθήσει τις ίδιες πρακτικές και καταγγέλλουν ένα θεσμικό «πραξικόπημα» ενορχηστρωμένο από τον πρώην αντιπρόεδρό της και νυν σκληρότερο πολιτικό αντίπαλό της, τον Μισέλ Τέμερ, 75 ετών.

Ο Τέμερ, ήδη προσωρινός πρόεδρος αφότου η Ρουσέφ παύθηκε προσωρινά τον Μάιο, θα την αντικαταστήσει στο αξίωμα ως τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στη Βραζιλία στα τέλη του 2018 εάν καθαιρεθεί. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρουσέφ δεν θα μπορεί να αναλάβει ή να διεκδικήσει κανένα αξίωμα για οκτώ χρόνια.
Χθες ο Τέμερ δήλωσε «απόλυτα ήρεμος» καθώς υποδεχόταν στο προεδρικό μέγαρο 60 αθλητές που εκπροσώπησαν τη Βραζιλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εξίσου αντιδημοφιλής με την αντίπαλό του, περιμένει την καθαίρεσή της για να αναχωρήσει, σήμερα ή αύριο, για την Κίνα για να εκπροσωπήσει τη χώρα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).
.
Μετά τη σημερινή συζήτηση των δικηγόρων των δύο πλευρών οι 81 γερουσιαστές – τους μισούς και πλέον εκ των οποίων βαρύνουν υποψίες για διαφθορά ή βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε βάρος τους – θα έχουν δικαίωμα να μιλήσουν για δέκα λεπτά ο καθένας, κάτι που μπορεί να σημάνει ότι η ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Τα προγνωστικά προεξοφλούν την ήττα της Ρουσέφ: σύμφωνα με υπολογισμούς των βραζιλιάνικων ΜΜΕ, πάνω από τα δύο τρίτα θα ταχθούν υπέρ της καθαίρεσής της στην ψηφοφορία.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ