ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Υπέρ της συνεργασίας με τους νεοναζί ηγέτης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία

Γερμανία: Υπέρ της συνεργασίας με τους νεοναζί ηγέτης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία
Ο εκ των ηγετών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Γίργκ Μόιτεν REUTERS

Εάν οι νεοναζί (το κόμμα NPD) μπουν στο τοπικό κοινοβούλιο του Μεκλεμβούργου-Προπομερανίας μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής και κάνουν «λογικές προτάσεις δεν θα τις καταψηφίζουμε, όπως ακριβώς θα κάνουμε και στην περίπτωση της Αριστεράς», δήλωσε ο συμπρόεδρος του λαϊκιστικού, αντιευρωπαϊκού, ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) Γιργκ Μόιτεν. 

Ο Γιργκ Μόιτεν συντάσσεται έτσι με την άποψη του τοπικού επικεφαλής του ψηφοδελτίου του AfD Λάϊφ-Ερικ Χολμ να μην ακολουθήσουν το λεγόμενο «δρόμο του Σβερίν», σύμφωνα με τον οποίο κανένα κόμμα δεν θα υπερψηφίζει προτάσεις των νεοναζί.

Στο μεταξύ ο πρώην γερουσιαστής του Βερολίνου και για μεγάλο χρονικό διάστημα γραμματέας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Πέτερ Ραντούνσκι τάχθηκε κατά της αυστηρής οριοθέτησης με το AfD, όπως γράφει η Bild. Ο Ραντούνσκι θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα απομυθοποιηθούν καλύτερα οι δεξιοί λαϊκιστές. «Ασυνήθιστοι καιροί απαιτούν ασυνήθιστα μέτρα. Το AfD πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως όλα τα άλλα κόμματα», είπε στην γερμανική εφημερίδα ο Ραντούνσκι. Πάντως οι επικεφαλής του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) στο Βερολίνο Φρανκ Χένκελ, και στο Μεκλεμβούγο-Προμερανία Λόρεντς Καφιέ έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τo AfD θα λάβει 19-21%, ενώ το NPD είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να ξεπεράσει το 3% ώστε να ξαναμπεί στο κοινοβούλιο του Σβερίν, την πρωτεύουσα του κρατιδιίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ