ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι στο Κυπριακό «ένα βήμα μπροστά»

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι στο Κυπριακό «ένα βήμα μπροστά»
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Την παλαιότερη θέση του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία «θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τον καθένα για μια μόνιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού», επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι "υπάρχουν δύσκολα θέματα, όπως το περιουσιακό, το εδαφικό, οι εγγυήσεις".

"Από αυτά κάποια θα τα δούμε σε μια πενταμερή διάσκεψη", πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως στην Κρήτη, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, αντάλλαξαν απόψεις με τον Νίκο Κοτζιά σε επίσημο επίπεδο για αρκετά θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, μεταξύ των οποίων είναι και το Κυπριακό.

640x640 2

REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Δήλωσε ακόμα πως θεωρεί ωφέλιμο «σε μια πενταμερή διάσκεψη να ειπωθούν με επίσημο τρόπο οι απόψεις σε ένα επίσημο όργανο και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων».

Ο Μουσταφά Ακιντζί από την πλευρά του είπε ότι για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα πρέπει να διανυθεί δρόμος ακόμη:

Με καλή πρόθεση, πολιτική αποφασιστικότητα προχωρούμε σε αυτό το δρόμο. Καθορίσαμε το 2016 ως χρονιά λύσης. Θέλουμε να επιτύχουμε λύση μέχρι το τέλος του 2016. Όλοι μας, και η Τουρκία, στηρίζει αυτόν το στόχο μέχρι τέλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ