ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κούβα των Κάστρο γράφεται ιστορία

Στην Κούβα των Κάστρο γράφεται ιστορία

Όσοι παλιότερα σχεδίαζαν (έστω και νοερώς) ένα ταξίδι στην Κούβα, επεδίωκαν ένα ταξίδι στην «φιντελική» Κούβα. Ήδη, λοιπόν, με την άνοδο του Ραούλ στην εξουσία προ δεκαετίας, ένα κομμάτι αυτής της γοητείας χάθηκε για πάντα...

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, οι ιστορικές εξελίξεις απομακρύνουν την Κούβα που ακόμη πολλοί ονειρεύονται, ακόμη και από την Κούβα του Ραούλ. Άλλο ένα βήμα προς την πλήρη εξομάλυνση των, επί δεκαετίες ταραγμένων, διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αβάνας και Ουάσινγκτον προκαλεί ντόμινο αλλαγών – οι οποίες υπολείπεται να διαπιστωθεί πόσο θα επηρεάσουν το «κουλέρ λοκάλ» της χώρας που επί μισό και πλέον αιώνα έμεινε απομονωμένη και απαράλλακτη.

Πτήση – σταθμός στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις

Ενώ το αεροσκάφος της JetBlue άγγιζε το διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου της Σάντα Κλάρα, η πτήση 387 γινόταν η πρώτη εμπορική απ’ευθείας πτήση που έσπαγε ένα αεροπορικό εμπάργκο 55 χρόνων.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς την οικονομική «απόψυξη» του νησιού, μετά τον πολυετή αποκλεισμό, απόρροια των ταραγμένων σχέσεων Ουάσινγκτον - Αβάνα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών, σύντομα τα αεροπορικά δρομολόγια προς την Κούβα θα πολλαπλασιαστούν, ξεπερνώντας τα 110, ημερησίως. Εντός του φθινοπώρου, οκτώ αμερικανικοί αερομεταφορείς (Alaska Airlines, American Airlines, Delta Air Lines, Frontier Airlines, JetBlue Airways, Southwest Airlines, Spirit Airlines και United Airlines) θα αρχίσουν τις πτήσεις προς την Αβάνα.

«Οι σημερινές ενέργειες είναι προϊόν δουλειάς μηνών από αεροπορικές εταιρείες, τοπικές αυτοδιοικήσεις, την αμερικανική κυβέρνηση και πολλούς ακόμη φορείς που δουλεύουν άοκνα για να φέρουν εις πέρας την δέσμευση του προέδρου Ομπάμα για επαναφορά των σχέσεων με την Κούβα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός μεταφορών, Άντονι Φοξ.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση παραμένει σε ισχύ


Παρότι η διοίκηση Ομπάμα ήρε πλήθος ταξιδιωτικών περιορισμών, σε ισχύ εξακολουθεί να βρίσκεται η ταξιδιωτική απαγόρευση για το νησί.
Ο τουρισμός απαγορεύεται στην Κούβα. Ωστόσο, υπάρχουν 12 κατηγορίες «εγκεκριμένων ταξιδιών». Με λίγα λόγια, οι Αμερικανοί μπορεί να απαγορεύεται να ταξιδεύουν στην Κούβα για τουριστικούς λόγους, μπορούν να το κάνουν, όμως, για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους.

Προτού επιβιβαστούν στην πτήση τους, οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν και να καταθέσουν βεβαίωση πως οι λόγοι του ταξιδιού εμπίπτουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Με τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, η Κούβα έχει ήδη καταγράψει σημαντική άνοδο στον αριθμό Αμερικανών επισκεπτών – περίπου 93.000 περισσότεροι από πέρυσι.

Η Κούβα βρίσκει το βήμα της στον καταιγισμό αλλαγών

Τα παλιά κτίσματα, τα ογκώδη, πολύχρωμα, τα χαρακτηριστικά αυτοκίνητα, οι ράθυμοι ρυθμοί, οι φιλόξενοι πολίτες, η μυρωδιά των πούρων, η αλέγρα μουσική, τα πρόσωπα και η ιστορία ήταν και παραμένουν οι λόγοι που έλκουν, σα μαγεμένους, τους ταξιδιώτες.

Το ερώτημα πλέον είναι όχι αν αλλά πόσο θα επηρεάσει αυτό το άνοιγμα της "τουριστικής" αγοράς τους ανθρώπους, την κουλτούρα και το περιβάλλον του νησιού.

Πολλοί Κουβανέζοι ενοικιάζουν τα σπίτια και τα βίντατζ αυτοκίνητά τους στους Αμερικανούς. Κάτι που αποδεικνύεται βολικό για τον επισκέπτη, δεδομένου του ότι, λόγω της παλαιότητας των κτιρίων, ο αριθμός των διαθέσιμων δωματίων είναι συγκεκριμένος, γι’αυτό και οι επισκέπτες πρέπει να προνοούν εγκαίρως για τη διαμονή τους.

Μέχρι την κουβανική επανάσταση, η Κούβα αποτελούσε έναν από τους δημοφιλείς προορισμούς για τους Αμερικανούς. Ωστόσο, το 1961, όταν ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε την πρόσδεση της κυβέρνησής του στο «σοσιαλιστικό» άρμα, οι διπλωματικές σχέσεις διαταράχτηκαν σοβαρά και οι απ’ευθείας εμπορικές πτήσεις διεκόπησαν.

Κατά την περιβόητη Κρίση των Πυραύλων, το 1962, η πτήση των αμερικανικών αεροσκαφών απαγορεύτηκε πάνω από το νησί και ο κουβανικός στρατός κατέρριψε ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο, σκοτώνοντας τον πιλότο του.

Fidel Castro Bay of Pigs 1961

Ο Φιντέλ Κάστρο το 1961, κατά την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων - Πηγή: Reuters

Μόλις το 2001, με μία τροποποίηση στον αμερικανικό νόμο, επετράπησαν τα ταξίδια των Κουβο – Αμερικανών στο νησί για να επισκεφτούν τις οικογένειές τους. Επιπλέον, ξεκίνησαν οι πτήσεις τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών.

Το 2014, μετά από μία περίοδο οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού 54 χρόνων, οι πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο έδιναν τα χέρια. Και ανακοίνωναν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τη σταδιακή άρση των περιορισμών που, για δεκαετίες, κρατούσαν τη χώρα δέσμια μίας γοητευτικής στασιμότητας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ