Παρουσία Μασκ η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ζελένσκι - Τι συζήτησαν οι τρεις τους
Ανανεώθηκε:
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ντόναλντ Τραμπ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
AP Photo/Julia Demaree Nikhinson, FileΟ μεγιστάνας της τεχνολογίας Ίλον Μασκ συμμετείχε σε μια κλήση μεταξύ του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι την επομένη των προεδρικών εκλογών.
Αυτό ανέφερε πηγή που έχει γνώση του θέματος στο CNNi υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας της συνομιλίας.
Ο Ζελένσκι είπε προηγουμένως στο X ότι τηλεφώνησε στον Τραμπ την Τετάρτη (6/11) και τον συνεχάρη για την «ιστορική» του νίκη.
«Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε στενό διάλογο και να προωθήσουμε τη συνεργασία μας. Η ισχυρή και ακλόνητη ηγεσία των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τον κόσμο και για μια δίκαιη ειρήνη», έγραψε τότε ο Ζελένσκι.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε αργότερα Ουκρανός αξιωματούχος.
Άλλη υψηλόβαθμη ουκρανική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο «Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το τηλέφωνο στον Ίλον Μασκ, ήταν κάπου μαζί. Ο Ουκρανός πρόεδρος τον ευχαρίστησε για τα Starlinks τα συστήματα δορυφορικής σύνδεσης που παρέχει ο Μασκ στην Ουκρανία, σ.σ.)», δήλωσε η πηγή αυτή.
«Μίλησαν για λίγο. Ωστόσο η κύρια συνομιλία ήταν φυσικά με τον Τραμπ», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν συζήτησαν τίποτα ουσιαστικό, ήταν μια συνομιλία για να χαιρετίσει ο ένας τον άλλον».
Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε αυτή τη συνομιλία «εξαιρετική».
Η νίκη του Τραμπ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή στη σύγκρουση για το Κίεβο, καθώς η Ρωσία σημειώνει κέρδη στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σκοπεύει να καταλάβει πλήρως.
Καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας, ο Τραμπ αμφισβήτησε τη συνεχιζόμενη δέσμευση των ΗΠΑ στο Κίεβο, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται για περισσότερα από δυόμισι χρόνια μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. Επίσης έχει επίσης κάνει σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πιέσουν την Ουκρανία σε μια εκεχειρία με τη Ρωσία.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κρεμλίνο: Έτοιμος ο Πούτιν να μιλήσει με τον Τραμπ με εξαίρεση τους όρους του για την Ουκρανία
Ντόναλντ Τραμπ: Μισό βήμα πριν την απόλυτη κυριαρχία - Στήθος με στήθος η μάχη για την Βουλή
Λύθηκε το μπλόκο των κτηνοτρόφων στο λιμάνι της Μυτιλήνης: Κανονικά η κίνηση φορτηγών - εμπορευμάτων
10:52
Τσιάρας: Θα μας διευκολύνει όλους η άρση της ασυλίας για να μη μένει τίποτα στη σκιά
10:52
Πέθανε ο Άλαν Όσμοντ των The Osmonds – Ο άνθρωπος που διαμόρφωσε τον ήχο μιας εποχής
10:44
LIVE ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Εξοπλισμό «διπλής χρήσης» μετέφερε το ιρανικό πλοίο που κατέλαβαν οι ΗΠΑ - Εντείνεται το διπλωματικό «θρίλερ» στο Πακιστάν - Καμία απάντηση από Τεχεράνη
10:44