ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αμερικανοί Ναζί ξεπερνούν τον ISIS στο Twitter

Οι Αμερικανοί Ναζί ξεπερνούν τον ISIS στο Twitter
REUTERS/Dado Ruvic

Οι "λευκοί εθνικιστές" και οι αυτοχαρακτηριζόμενοι ως συμπαθούντες των Ναζί με έδρα τις ΗΠΑ, έχουν περισσότερους ακόλουθους στους λογαριασμούς τους στο Twitter, από τους ισλαμιστές μαχητές, κατέδειξε νέα έρευνα.

Δεκαοχτώ πολύ γνωστοί λογαριασμοί "λευκών εθνικιστών", που εξέτασε η μελέτη, ανάμεσα τους αυτός του ναζιστικού αμερικανικού κόμματος, παρουσιάζουν μια ραγδαία αύξηση σε ακόλουθους στο Twitter, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 25.000 - από 3.500 το 2012 - σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με την πτωτική πορεία επιρροής του ΙΚ στο Twitter, εν μέσω λήψης δραστικών μέτρων με στόχο την τζιχαντιστική οργάνωση, σύμφωνα με πρωτύτερες έρευνες του συντάκτη της μελέτης Τζ.Μ. Μπέργκερ.

"Οι λευκοί εθνικιστές και οι Ναζί ξεπερνούν το ΙΚ σε αριθμό φίλων και ακολούθων σε μέσο όρο σε σημαντικό ποσοστό", αναφέρει η μελέτη. "Οι Ναζί είχαν έναν μέσο αριθμό ακολούθων σχεδόν οχτώ φορές μεγαλύτερο από όσο οι υποστηρικτές του ΙΚ".

Ενώ το Twitter έχει εξαπολύσει μια επιθετική εκστρατεία για να αποκλείσει από τις υπηρεσίες του χρήστες που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος, η εταιρεία ανέφερε τον Αύγουστο ότι έχει κλείσει από τα μέσα του 2015, 360.000 λογαριασμούς που απειλούσαν ή προήγαγαν τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Μπέργκερ υπογράμμισε στην έρευνα ότι: "οι λευκοί εθνικιστές και οι Ναζί δρουν με σχετική ατιμωρησία".

Στους λογαριασμούς που εξετάστηκαν καταγράφηκε παράλληλα μια έντονη συμπάθεια για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόλαλντ Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ