ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σε φυλάκιση 4 ετών και 4 μηνών καταδικάστηκε ο Ρουμάνος χάκερ Γκούσιφερ

ΗΠΑ: Σε φυλάκιση 4 ετών και 4 μηνών καταδικάστηκε ο Ρουμάνος χάκερ Γκούσιφερ

Η αμερικανική δικαιοσύνη καταδίκασε σήμερα σε φυλάκιση 4 ετών και 4 μηνών τον Ρουμάνο χάκερ Γκούσιφερ (Guccifer), ο οποίος είχε δώσει στη δημοσιότητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πολλών πολιτικών και προσωπικοτήτων του πολιτικού κόσμου των ΗΠΑ.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν αυτές του πρώην υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ (Colin Powell) και την αλληλογραφία του με την Ευρωπαία επίτροπο Κορίνα Κρέτσου (Corina Crețu), μελών της οικογένειας Μπους και εσχάτως της υποψήφιας προέδρου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton).

Ο Μαρσέλ Λάζαρ Λέχελ (Marcel Lazăr Lehel), όπως είναι το πραγματικό του όνομα, καταδικάστηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αλεξάντρια (Alexandria) στην πολιτεία της Βιρτζίνια.

Τον περασμένο Μάιο, ο Λάζαρ είχε δηλώσει ένοχος για τις κατηγορίες που του αποδίδονταν. Είχε εκδοθεί προηγουμένως στις ΗΠΑ από το Βουκουρέστι, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 7 ετών για παλαιότερες δικτυοπαραβιάσεις.

Ο 44χρονος Λάζαρ προκάλεσε αίσθηση όταν καυχήθηκε πως είχε υποκλέψει μηνύματα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Χίλαρι Κλίντον. Η τελευταία έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις επειδή χρησιμοποιούσε έναν ιδιωτικό σέρβερ για την αλληλογραφία της αντί για τον επίσημο, την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Η παραβίαση του ταχυδρομείου της Κλίντον διαψεύστηκε από τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ (James Comey), ωστόσο αποδείχτηκε ότι ο Guccifer είχε καταφέρει να κλέψει τα μηνύματα του στενού συνεργάτη της πρώην υπουργού Σίντνεϊ Μπλούμενταλ (Sidney Blumenthal).

Μεταξύ άλλων, ο Λάζαρ είχε υποκλέψει φωτογραφίες που είχε στείλει ο Τζορτζ Γουόκερ Μπους (George W. Bush) στην αδελφή του, στις οποίες απεικονίζονταν πίνακες που είχε ζωγραφίσει ο ίδιος· ο ένας ήταν μια αυτοπροσωπογραφία του ενώ έκανε μπάνιο.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, ο Λάζαρ θα σταλεί πίσω στη Ρουμανία για να εκτίσει εκεί την ποινή που του έχουν επιβάλει τα ρουμανικά δικαστήρια. Κατόπιν θα εκδοθεί και πάλι στις ΗΠΑ για να εκτίσει την ποινή των 52 μηνών φυλάκισης που του επιβλήθηκε σήμερα.

Στη Ρουμανία ο Gucciferείχε εισβάλει στους προσωπικούς λογαριασμούς πολλών πολιτικών και στελεχών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Πληροφοριών (SRI).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ