ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Απωθήθηκαν μαχητές του ISIS και της YPG από περιοχή στη βόρεια Συρία

Ερντογάν: Απωθήθηκαν μαχητές του ISIS και της YPG από περιοχή στη βόρεια Συρία
REUTERS/ UMIT BEKTAS

Την επιτυχία της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» στην εκκαθάριση μιας περιοχής στη βόρεια Συρία από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τους Κούρδους μαχητές της YPG, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας δεν έχουν ακόμα ικανοποιήσει το αίτημα της Άγκυρας να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη, παρά τους ισχυρισμούς της YPG ότι αυτό έχει συμβεί, με τους οποίους συμφωνεί και η Ουάσιγκτον.

"Αυτήν τη στιγμή λένε ότι η YPG έχει περάσει" στα ανατολικά του Ευφράτη, σημείωσε ο Ερντογάν. "Εμείς λέμε ότι δεν έχει. Οι αποδείξεις εξαρτώνται από αυτό που διαπιστώνουμε εμείς", πρόσθεσε.

Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG ανήκει σε έναν ευρύτερο συνασπισμό δυνάμεων στη Συρία που ονομάζεται Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο η Άγκυρα θεωρεί ότι η συριακή YPG αποτελεί προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που δρα στην Τουρκία.

"Κανένας δεν μπορεί να περιμένει από μας να επιτρέψουμε (τη δημιουργία) ενός διαδρόμου τρομοκρατών στα νότια σύνορά μας", υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία είχε επιδιώξει την εγκαθίδρυση μιας "ασφαλούς ζώνης" στη Συρία, αλλά η ιδέα αυτή δεν είχε την υποστήριξη άλλων κρατών.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξαπέλυσε πολεμική επιχείρηση στη Συρία την περασμένη εβδομάδα έχοντας δύο στόχους: να εκδιώξει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και να διασφαλίσει ότι οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας δεν θα γεμίσουν το κενό που θα αφήσει ο ISIS πίσω του.

Οι ΗΠΑ θορυβήθηκαν από την επιχείρηση της Τουρκίας κατά των συριακών κουρδικών δυνάμεων, τις οποίες υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, και Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από την Άγκυρα να επικεντρώσει τις επιθέσεις της στο Ισλαμικό Κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ