ΚΟΣΜΟΣ

Ποινή φυλάκισης 4 ετών στον Ρουμάνο χάκερ Gucifer

Ποινή φυλάκισης 4 ετών στον Ρουμάνο χάκερ Gucifer
REUTERS/Mediafax/Silviu Matei

Ένας χάκερ ρουμανικής καταγωγής, γνωστός με το ψευδώνυμο Gucifer, καταδικάστηκε σε 52 μήνες φυλάκισης, περίπου ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Μαρσέλ Λαζάρ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, ομολόγησε την ενοχή του τον περασμένο Μάιο στις κατηγορίες για κλοπή ταυτότητας και για μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε υπολογιστή.

Ο Λαζάρ, στο στόχαστρο του οποίου είχαν βρεθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και τα μέλη της οικογένειας Μπους, είχε συλληφθεί στις 24 Ιανουαρίου του 2014 αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για hacking.

Το περασμένο Μάρτιο εκδόθηκε στις ΗΠΑ προκειμένου να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το 2013 ο 44χρονος Ρουμανός είχε αποκαλύψει άθελά του ένα προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον, αφού είχε «χακάρει» το λογαριασμό της πρώην πολιτικού της συμβούλου, Σίντνεϊ Μπλούμενταλ.

Δύο χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η Κλίντον, και ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, διατηρούσε έναν προσωπικό λογαριασμό email ο οποίος συνδεόταν με έναν ιδιωτικό σέρβερ στην κατοικία της στη Νέα Υόρκη.

Την υπόθεση αυτή είχε αναλάβει να ερευνήσει το FBI.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό δίκτυο BBC, οι αρχές πιστεύουν ότι ο Λαζάρ, ένας πρώην οδηγός ταξί στη Ρουμανία, έχει «χακάρει» τουλάχιστον 100 λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις ΗΠΑ μεταξύ 2012 και 2014.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ