ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Δεν ξέρει ποιος έβαλε κοριό στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ

Πούτιν: Δεν ξέρει ποιος έβαλε κοριό στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ
REUTERS/Maxim Shemetov

Ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg δήλωσε πως δεν γνωρίζει ποιος κρύβεται πίσω από τις υποκλοπές που έγιναν στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, αλλά κρίνει σημαντικό το γεγονός πως οι πληροφορίες αυτές δημοσιοποιήθηκαν.

«Έχει καμιά σημασία ποιος υπέκλεψε αυτά τα δεδομένα;» διερωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος. «Το σημαντικό είναι ότι το περιεχόμενο δόθηκε στη δημοσιότητα»

Τόνισε επίσης πως μπορεί να μην βρεθεί ποιος μηχανεύτηκε την υποκλοπή αυτών των απόρρητων emails του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά ότι αυτό δεν ήταν έργο της ρωσικής κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει λόγος να αποσπούμε την προσοχή του κόσμου από την ουσία του προβλήματος εγείροντας κάποια δευτερεύοντα ζητήματα που συνδέονται με τη διερεύνηση του ποιος το έκανε», πρόσθεσε. «Ωστόσο θέλω να ξαναπώ ότι δεν ξέρω τίποτε για αυτό και ότι σε κρατικό επίπεδο η Ρωσία δεν το έκανε ποτέ αυτό»

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση αφορά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπεκλάπησαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούλιο από τον ιστότοπο WikiLeaks. Είχε αποκαλυφθεί πως υπήρχε κάποια μεροληψία στους κόλπους της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών (DNC) υπέρ της υποψήφιας για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, κάτι που οδήγησε στην παραίτηση της προέδρου της επιτροπής αυτής.

Υποκλοπές έγιναν επίσης σε ένα δίκτυο υπολογιστών που χρησιμοποιούσε το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον όπως και στην επιτροπή του κόμματος που συγκεντρώνει χρήματα για του κομματικούς υποψηφίους για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Κλίντον είχει δηλώσει ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών έκαναν αυτήν την κυβερνοεπίθεση κατά του κόμματός της, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι η Μόσχα προσπαθεί να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές.

Ο Πούτιν, ωστόσο, απέρριψε τις κατηγορίες αυτές.

«Για να το κάνει κανείς αυτό χρειάζεται να βρίσκεται συνέχεια με το δάχτυλο στον σφυγμό και να μαθαίνει με λεπτομερή ακρίβεια για την εσωτερική πολιτική ζωή των ΗΠΑ», είπε. «Δεν είμαι βέβαιος αν ακόμη και οι ειδικοί του υπουργείου Εξωτερικών μας διαθέτουν μια τόσο μεγάλη ακρίβεια»

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ