ΚΟΣΜΟΣ

Αιτή: Τριπλό φονικό διαταράσσει το χωριό των κωφών (pics)

Αιτή: Τριπλό φονικό διαταράσσει το χωριό των κωφών (pics)
REUTERS/Andres Martinez Casares

Μια τριπλή δολοφονία έχει διαταράξει την ήρεμη ζωή που ζούσαν οι κωφοί κάτοικοι του χωριού Leveque στην Αϊτή.

Η δολοφονία τριών κωφών γυναικών, της Vanessa Previl, της Monique Βικέντιος και της Jesula Gelin καθώς επέστρεφαν σπίτι τους από την πρωτεύουσα ανέσυρε μνήμες ρατσισμού, δεισιδαιμονίας και προκαταλήψεων που βιώνουν οι κωφοί στο νησί.

Για αυτούς το Leveque ήταν ένα μέρος που μπορούσαν να ζήσουν, να γελάσουν να παίξουν, να βρουν τρόπο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο χωρίς να κινδυνεύουν.

Οι κωφοί και οι οικογένειές τους είχαν μεταφερθεί εκεί πριν από έξι χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη νησιωτική χώρα και τους δόθηκαν 115 σπίτια για να μπορέσουν να ειβιώσουν. Πολλοί από αυτούς δέχθηκαν επιθέσεις και λιντσαρίστηκαν καθώς θεωρήθηκαν ως... υπαίτιοι του σεισμοί.

HAITI DEAF REUTERSAndres Martinez Casares8

REUTERS/Andres Martinez Casares

Πολλοί κάτοικοι διηγούνται ιστορίες από την κακοποίηση που υπέστησαν ακόμη και μέσα στην ίδια τους την οικογένεια, όταν τα άλλα μέλη δεν μπορούσαν να... ανεχθούν την ιδιαιτερότητά τους. Τους ανάγκαζαν να κοιμηθούν χωριστά από τα άλλα παιδιά. Αρκετοί τους αντιμετώπιζαν ως... δαίμονες.

Σε χωριό Leveque υπάρχει σχολείο, εκκλησία, μικρές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν κοσμήματα και ξυλουργείο, οι ιδιοκτήτες των οποιων μιλούν τη γλώσσα Creole.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα και δύο γυναίκες ως υπόπτους για το έγκλημα.

Μετά την τριπλή δολοφονία κάτοικοι εκτύπωσαν αθλητικά μπλουζάκια με την εικόνα ενός χεριού να σχηματίζει στη γλώσσα Creole τη λέξη αγάπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ