ΚΟΣΜΟΣ

Ομπαμα: Δεν έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις μας με την Τουρκία μετά το πραξικόπημα

Ομπαμα: Δεν έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις μας με την Τουρκία μετά το πραξικόπημα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιβιβάζεται στο Air Force One για το τελευταίο ταξίδι του στην Κίνα, όπου θα παρακολουθήσει τη σύνοδο των G20, αναχωρώντας από τη στρατιωτική βάση του Pearl Harbor-Hickam στην Χαβάη, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Jonathan Ernst

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) δήλωσε πως οι σχέσεις σε θέματα ασφάλειας με την Τουρκία δεν έχουν υποβαθμιστεί ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος στο CNN, η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή.

«Δεν έχουμε παρατηρήσει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μας σε θέματα ασφάλειας. Η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Συνεργάζονται μαζί μας για την συντριβή του Ισλαμικού Κράτους και αποτελούν έναν σημαντικό εταίρο σε όλο το φάσμα των θεμάτων ασφαλείας στην περιοχή», επισήμανε.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι δεν έχουν επιδείξει ικανοποιητική στήριξη στις προσπάθειες εξάλειψης όσων ευθύνονται για την απόπειρα ανατροπής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan).

Στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που διεξάγει η Άγκυρα όσων υποψιάζεται πως συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα, 80.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από δημόσια αξιώματα, πολλοί εκ των οποίων έχουν συλληφθεί.

Ο Ομπάμα τόνισε πως οι ΗΠΑ θα δώσουν μια «ειλικρινή αντίδραση» στην Τουρκία, αν η Ουάσιγκτον πιστεύει πως τα βήματα που παίρνει η Άγκυρα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος είναι ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gülen) που ζει στις ΗΠΑ και η Άγκυρα έχει ζητήσει την έκδοση του.

Τούρκοι αξιωματούχοι τονίζουν πως ο Ερντογάν θα αναφερθεί στο ζήτημα στην συνάντηση του με τον Ομπάμα την Κυριακή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 που θα διεξαχθεί στο Χανγκτσόου (Hangzhou) της Κίνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ