ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Στις 26/09 η επικύρωση της συμφωνίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και FARC

Κολομβία: Στις 26/09 η επικύρωση της συμφωνίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και FARC
REUTERS / JOHN VIZCAINO

Στις 26 Σεπτεμβρίου, στις ακτές της Καραϊβικής και συγκεκριμένα στην Καρταχένα, θα υπογραφεί η συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και την οργάνωση FARC που θα σημάνει τον επίσημο τερματισμό του εμφυλίου που διαρκεί εδώ και 52 χρόνια.

«Η συμφωνία ειρήνης θα υπογραφεί στις 26 Σεπτεμβρίου στην Καρταχένα», δήλωσε χθες Παρασκευή, εμφανώς συγκινημένος ο Χουάν Μανουέλ Σάντος. Ο πρόεδρος της χώρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτή είναι η «πιθανώς η πιο σημαντική ανακοίνωση στη ζωή μου» και μάλιστα αρχικά μπέρδεψε τις ημερομηνίας, αναφέροντας την 26η Απριλίου ως την ιστορική ημερομηνία των υπογραφών.

Οι αντάρτες της FARC– της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών της χώρας, που ιδρύθηκε το 1964 εν μέσω μιας εξέγερσης των αγροτών και αριθμεί ακόμη και σήμερα περίπου 7.500 μαχητές– κήρυξαν τα μεσάνυχτα της 29ης Αυγούστου οριστική κατάπαυση του πυρός.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, η ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε έπειτα από συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αβάνα θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το συνέδριο της ηγετικής ομάδας της FARC, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 13 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, αλλά η οργάνωση ανέβαλε χθες για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Με ανακοίνωση της που απευθύνεται «σε δημοσιογράφους και άλλους που επιθυμούν να καλύψουν και να παρακολουθήσουν το συνέδριο» υπογραμμίζεται πως «για οργανωτικούς λόγους, το συνέδριο δεν θα πραγματοποιηθεί όπως ήταν προγραμματισμένο από τις 13 έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Θα γνωστοποιήσουμε τις νέες ημερομηνίες διεξαγωγής σύντομα».

Η συμφωνία θα υπογραφεί έπειτα από τον πρόεδρο Σάντος και τον ηγέτη της FARC, Τιμολέον Χιμένες ή "Τιμοσένκο" πριν τεθεί σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου, όπου οι Κολομβιανοί θα κληθούν να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν.

Η ένοπλη σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, ενώ 45.000 άλλοι θεωρούνται αγνοούμενοι και 6,9 εκατομμύρια πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ