ΚΟΣΜΟΣ

Νέες εκλογές στην Ισπανία – δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης ο Ραχόι

Νέες εκλογές στην Ισπανία – δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης ο Ραχόι
REUTERS/Susana Vera

Οι ισπανοί βουλευτές αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής στο Μαριάνο Ραχόι, αφήνοντας περιθώριο δύο μηνών στα κόμματα για να βάλουν τέλος στην πολιτική κρίση της χώρας.

Ο Μαριάνο Ραχόι δεν μπόρεσε να αποφύγει τη χθεσινή δύσκολη γι' αυτόν κοινοβουλευτική συνεδρίαση, δύο μήνες αφότου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές συγκεντρώνοντας μόνο 33% των ψήφων.

Συγκεκριμένα, δεν έλαβε παρά μόλις 170 ψήφους υπέρ της παραμονής του στην εξουσία, ακριβώς όπως και την Τετάρτη. Χωρίς να σημειωθεί κάποια έκπληξη, οι άλλοι 180 βουλευτές ψήφισαν εναντίον του.

Έτσι, τίθεται μια προθεσμία μικρότερη των δύο μηνών -μέχρι τις 31 Οκτωβρίου- για να επιχειρήσουν τα κόμματα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση, κάτι που δεν καταφέρνουν να κάνουν εδώ και οκτώ μήνες. Ο Ραχόι μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος για την πρωθυπουργία, όπως και ο αρχηγός των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.

«Αν επιμένετε στην πολιτική σας του όχι, όχι και όχι, επιτρέψτε τουλάχιστον να σχηματισθεί μια κυβέρνηση στην Ισπανία», είπε στους σοσιαλιστές το Ραχόι.

Έχοντας την υποστήριξη μόνο των βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος (PP), αυτών του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos και μιας βουλευτή του αρχιπελάγους των Καναρίων, δεν ήταν δυνατό να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Ο Ραχόι, ο οποίος υπερηφανεύεται ότι ευνόησε την επιστροφή της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας, επέμεινε στη θέση πως η συνέχιση της παράλυσης θα έχει «ένα κόστος» και πως όλοι οι Ισπανοί θα πληρώσουν «τον αυξημένο λογαριασμό».

Από την πλευρά του, ο Πέδρο Σάντσεθ συνέδεσε το κατηγορηματικό «όχι» των σοσιαλιστών με τις πολυάριθμες «υποθέσεις διαφθοράς» στις οποίες εμπλέκονται μέλη του PP. Κατηγόρησε επίσης τον Ραχόι ότι χρησιμοποίησε την οικονομική κρίση, που άρχισε το 2008, για να διεξαγάγει μια υπερφιλελεύθερη πολιτική και «να διαλύσει το σύστημα κοινωνικής προστασίας».

Να σημειωθεί ότι την άνοιξη, ο σοσιαλιστής ηγέτης είχε και ο ίδιος αποτύχει στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία βασιζόταν μόνο σε μια συμφωνία με τους φιλελεύθερους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter, διαβεβαίωνε πως «ο Ραχόι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται για να αποφευχθούν τρίτες εκλογές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ