ΚΟΣΜΟΣ

Η πρόταση του Γιούνκερ για την πρόσβαση της Βρετανίας στην αγορά της Ε.Ε.

Η πρόταση του Γιούνκερ για την πρόσβαση της Βρετανίας στην αγορά της Ε.Ε.
Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images/Ideal Images

Να επιτραπεί η πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βρετανία μόνον αν αφήσει ανοικτά τα σύνορά της για τους Ευρωπαίους πολίτες, θα προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel.

Όπως αναφέρεται στο γερμανικό περιοδικό, ο Γιούνκερ πρόκειται να πει σε ομιλία που θα εκφωνήσει στις 14 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο, ότι οι τέσσερις βασικές ελευθερίες της Ευωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, είναι αδιαπραγμάτευτες.

Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα θέσει το όρια των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία μετά το Brexit. Η επιδιωκόμενη από τους Βρετανούς ελεύθερη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. θα υπάρξει μόνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεχθεί την ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, που επικαλείται το Spiegel, στο θέμα αυτό συμφώνησαν με τον Γιουνκερ την περασμένη Τρίτη ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, το δε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να προσφέρει τη στήριξή του.

Ο Μάρτιν Σούλτς μάλιστα αντέδρασε με θυμό στην πρόταση του ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Bruegel να γίνουν αποδεκτές κατά τις διαπραγματεύσεις μόνο οι τρεις βασικές ελευθερίες χωρίς την ελευθερία διακίνησης προσώπων.

«Είναι εντελώς άσκοπο να αποκλίνουμε από την διαπραγματευτική μας γραμμή.Δεν θα γίνει έκπτωση στις τέσσερεις βασικές ελευθερίες, διότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν την ψηφίσει», όπως δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ