Γαλλία: Απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση η Λεπέν - Για την αύξηση του κόστους ζωής
H Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν
APΗ Μαρίν Λεπέν απείλησε την Τετάρτη (20/11) ότι θα επιδιώξει να ανατρέψει την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, εάν οι ανησυχίες του κόμματός της για το κόστος ζωής δεν ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2025.
Η προειδοποιητική βολή της ηγέτιδος της ακροδεξιάς έρχεται σε μία στιγμή που είναι αντιμέτωπη με ένα σημαντικό πιθανό πλήγμα, με τους εισαγγελείς να ζητούν υποχρεωτική πενταετή απαγόρευση άσκησης δημόσιων αξιωμάτων για τον φερόμενο ρόλο της στην υπεξαίρεση κονδυλίων της Ε.Ε.. Η ίδια αρνείται τους ισχυρισμούς.
Εάν οι δικαστές καταδικάσουν τη Λεπέν και επικυρώσουν την επιδιωκόμενη ποινή, θα της απαγορευτεί να κατέβει στις προεδρικές εκλογές του 2027, τις οποίες πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κερδίσει.
Ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι τα νομικά προβλήματα της Λεπέν θα μπορούσαν να επιταχύνουν τα σχέδιά της να ρίξει την κυβέρνηση.
«Δεν θα δεχθούμε να πληγεί για άλλη μια φορά η αγοραστική δύναμη των Γάλλων. Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή και αν αυτή η κόκκινη γραμμή ξεπεραστεί, θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε η Λεπέν στο ραδιόφωνο RTL.
Αντιμέτωπος με ένα έντονα διχασμένο κοινοβούλιο, ο Μπαρνιέ πρότεινε τη χρήση ενός σκληρού μέτρου -επικαλούμενος το άρθρο 49.3 του Συντάγματος- για να περάσει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό από το νομοθετικό σώμα χωρίς ψηφοφορία. Αυτό θα προκαλούσε αναπόφευκτα μια ψήφο δυσπιστίας που το κόμμα της Λεπέν και η αριστερά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να ρίξουν την κυβέρνηση.
Η Λεπέν δήλωσε επίσης ότι η Εθνική Συσπείρωση (RN) αντιτίθεται στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών, των επιχειρηματιών ή των συνταξιούχων και ότι μέχρι στιγμής τα αιτήματα αυτά δεν αντικατοπτρίζονται στον επερχόμενο προϋπολογισμό.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γαλλία: Αντιμέτωπη με στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι η Μαρίν Λεπέν
Γαλλία: Η Λεπέν δικάζεται με την κατηγορία της κατάχρησης κεφαλαίων της ΕΕ
Συνελήφθη 51χρονος για διάρρηξη ΑΤΜ στο Περιστέρι - Πάνω από 80.000 ευρώ η λεία του
19:28
Παρουσία Τραμπ η κλήρωση για το Μουντιάλ του 2026 - Του απονεμήθηκε βραβείο ειρήνης (vid)
19:18
Στα «άκρα» κυβέρνηση και αγρότες μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη - Κλιμάκωση στα μπλόκα
19:10
Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τσαρλς Κούσνερ ζήτησε να δει τον Σαρκοζί στη φυλακή αποκαλύπτει το Reuters
19:09