ΚΟΣΜΟΣ

Απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα στη σύζυγο αρχισυντάκτη της Cumhuriyet

Απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα στη σύζυγο αρχισυντάκτη της Cumhuriyet
REUTERS/Stringer

Η σύζυγος του πρώην αρχισυντάκτη της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας της Τουρκίας, της Cumhuriyet, εμποδίστηκε σήμερα Σάββατο να ταξιδέψει στη Γερμανία όπου κατά πάσα πιθανότητα ζει πλέον ο άνδρας της.

Τρεις εβδομάδες αφότου ο Τζαν Ντούνταρ (Can Dündar) αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του στην εφημερίδα, η σύζυγός του Ντιλέκ Ντουντάρ, πήγε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όπου είχε βγάλει εισητήρια με προορισμό το Βερολίνο.

Όταν όμως έφτασε στο check in της είπαν ότι δεν μπορούσε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. Επιπλέον, το διαβατήριο της, που είχε ακυρωθεί τον περασμένο μήνα, κατασχέθηκε.

Ο Τζαν Ντούνταρ έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 ετών και 10 μηνών με την κατηγορία της «αποκάλυψης κρατικών μυστικών», για μια υπόθεση που αφορούσε μεταφορά όπλων στη Συρία από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι ο δημοσιογράφος «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» για το ρεπορτάζ αυτό.

«Κρατούν όμηρο τη σύζυγό μου. Αυτός είναι ο νόμος της ζούγκλας. Όμως μάταια. Ούτε εγώ, ούτε μια γυναίκα που ρίχτηκε πάνω σε ένα όπλο θα τρομάξουμε», έγραψε στο Twitter ο Ντουντάρ.

Ο δημοσιογράφος αναφερόταν στο γεγονός ότι η Ντιλέκ Ντουντάρ δεν δίστασε να ριχτεί πάνω σε έναν ένοπλο που προσπάθησε να σκοτώσει τον ίδιο έξω από ένα δικαστήριο, τον περασμένο Μάιο.

Ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης και πλέον βρίσκεται στο εξωτερικό, πιθανότατα στη Γερμανία.

Τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην Τουρκία για τη δίκη του, με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

«Το να εμπιστεύεται κανείς αυτή τη δικαιοσύνη είναι σαν να βάζει το κεφάλι του στη λαιμητόμο», εξήγησε σε ένα άρθρο του που έφερε τον τίτλο «Ήρθε η ώρα να πούμε αντίο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ