ΚΟΣΜΟΣ

Οι Πολωνοί δικαστές καταγγέλλουν την κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών

Οι Πολωνοί δικαστές καταγγέλλουν την κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ (Frank-Walter Steinmeier), ο Πολωνός ομόλογός του Βίτολντ Βαστσικόφσκι (Witold Waszczykowski) και ο Γάλλος Ζαν Μαρκ Αϋρώ (Jean-Marc Ayrault) ξεκινούν τις εργασίες του λεγόμενου Τριγώνου της Βαϊμάρης (Weimar Triangle) με αντικείμενο την ουκρανική κρίση, που πραγματοποιήθηκε στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, την 28 Αυγούστου 2016 REUTERS/Jens Meyer/Pool

Οι Πολωνοί δικαστές, οι οποίοι συνήλθαν σήμερα σε έκτακτο συνέδριο στη Βαρσοβία, κατηγόρησαν την υπερσυντηρητική πολωνική ηγεσία ότι επιδιώκει την πολιτικοποίηση του πολωνικού δικαστικού συστήματος, τη στιγμή που η χώρα έχει βυθιστεί σε σοβαρή κρίση εξαιτίας της υπόθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

«Η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία επιδιώκουν να αναλάβουν τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας. Αυτή η διαδικασία έχει ενισχυθεί πρόσφατα», αναφέρουν στην απόφασή τους οι χίλιοι Πολωνοί δικαστές που συνήλθαν στο έκτακτο συνέδριο.

Οι δικαστές καταγγέλλουν ότι η πολιτική ηγεσία παραβιάζει την διάκριση των εξουσιών την οποία εγγυάται το Σύνταγμα, επιδιώκοντας κυρίως «να εφαρμόσει μία ερμηνεία του νόμου σύμφωνη με ιδιαίτερα πολιτικά συμφέροντα».

Καλούν την κυβέρνηση της Μπεάτα Σίντλο (Beata Szydło) να δημοσιοποιήσει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την οποία η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει από το φθινόπωρο.

Οι πολωνοί δικαστές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις νέες μεταρρυθμίσεις του πολωνικού δικαστικού συστήματος που η κυβέρνηση προετοιμάζει «χωρίς διάλογο».

Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα (Andrzej Duda), η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, που είχαν προσκληθεί, απέφυγαν να παραστούν στις εργασίες του συνεδρίου.

Οι δικαστές επικρίνουν τους νέους νόμους που προορίζονται να επιλύσουν την κρίση γύρω από το Συνταγματικό Δικαστήριο και τους οποίους το ίδιο το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικούς, ενώ η αντιπολίτευση και πλήθος νομικών θεωρούν ότι είναι αντίθετοι με το κράτος δικαίου.

Οι δικαστές ζητούν επίσης τη μεταφορά της αρμοδιότητας του διοικητικού ελέγχου των δικαστηρίων από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η κρίση στους κόλπους της πολωνικής δικαιοσύνης ξέσπασε μετά την ανάληψη της εξουσίας τον περασμένο Οκτώβριο από τους συντηρητικούς του κόμματος Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι (Jarosław Kaczyński).

Τόσο η Ουάσινγκτον, όσο και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία τους για το κράτος δικάιου στην Πολωνία.

Ο πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέι Ζολ (Andrzej Zoll) διατύπωσε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου την εκτίμηση ότι η Πολωνία «κατευθύνεται με ταχύτητα προς ένα αυταρχικό κράτος».

Στο τέλος του Ιουλίου, οι Βρυξέλλες έδωσαν προθεσμία τριών μηνών στη Βαρσοβία για να αναθεωρήσει τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για τον έλεγχο του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι συντηρητικοί που έχουν την εξουσία στην Πολωνία θεωρούν ότι το ανώτατο δικαστήριο αποτελεί προπύργιο της αντιπολίτευσης που απειλεί να φρενάρει τις μεταρρυθμίσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ