ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νέο μέτωπο ανοίγουν οι σουνίτες αντάρτες με τη βοήθεια της Τουρκίας στην πόλη Αλ Ράι

Συρία: Νέο μέτωπο ανοίγουν οι σουνίτες αντάρτες με τη βοήθεια της Τουρκίας στην πόλη Αλ Ράι
Τουρκικά άρματα μάχης κατευθύνονται προς τη συριακή πόλη Τζαραμπλούς, το Σάββατο 24 Αυγούστου 2016 Revolutionary Forces of Syria Media Office/Handout via REUTERS

Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία κατέλαβαν αρκετά χωριά από το Ισλαμικό Κράτος κοντά στην πόλη Αλ Ράι (al-Rai), από όπου οι οργανώσεις των ανταρτών εξαπέλυσαν νωρίτερα χθες μια νέα επιχείρηση ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε αξιωματούχος των ανταρτών.

«Κατέλαβαν αρκετά χωριά, περίπου οχτώ. Στην αρχή πήραν τον έλεγχο σε δύο και υπαναχώρησαν, αλλά έπειτα έφτασαν ενισχύσεις και πραγματοποίησαν προέλαση», τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Ζακάρια Μαλαχίφζι (Zakaria Malahifji), ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Φαστακίμ (Fastaqim) με έδρα το Χαλέπι.

Οι περιοχές που κατέλαβαν οι Σύροι αντικαθεστωτικοί βρίσκονται ανατολικά και νότια του Αλ Ράι, το οποίο απέχει 2 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

Βρίσκεται δε περίπου 55 χλμ. δυτικά της Τζαραμπλούς (Jarabulus), δηλαδή περισσότερο από το μισό του τμήματος 90 χλμ. κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων, όπου η Άγκυρα επιθυμεί διακαώς να εγκαθιδρύσει ζώνης ασφαλείας, αποκόβοντας έτσι την επικοινωνία ανάμεσα στα αυτόνομα κουρδικά καντόνια της βόρειας Συρίας.

Χθες, τουρκικά άρματα μάχης πέρασαν από το μεθοριακό τουρκικό χωριό Κιλίς (Kilis) κατευθυνόμενα προς την Αλ Ράι, ανοίγοντας έτσι ένα νέο μέτωπο στην περιοχή, μετά την έναρξη της επιχείρηση της Άγκυρας «Ασπίδα του Ευφράτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ