ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Στέρτζον: Ελπίζω να αποτελέσω παράδειγμα και για άλλες άτεκνες γυναίκες

Ν. Στέρτζον: Ελπίζω να αποτελέσω παράδειγμα και για άλλες άτεκνες γυναίκες
REUTERS/Russell Cheyne

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον  αποκάλυψε ότι το 2011 ήταν έγκυος και απέβαλε.

Μετά τη δημοσίευση αποσπασμάτων ενός βιβλίου από την εφημερίδα Sunday Times, στο οποίο γίνεται λόγος για την αποβολή της Στέρτζον, η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος δήλωσε πως ελπίζει με το παράδειγμά της να αντικρούσει ορισμένες από τις υποθέσεις και τις κρίσεις που γίνονται για τις γυναίκες που δεν έχουν παιδιά, ιδίως αν ασχολούνται με την πολιτική.

"Προφανώς ήταν μια οδυνηρή εμπειρία για τον Πίτερ (σ.σ. τον σύζυγό της, Πίτερ Μάρελ) κι εμένα" ανέφερε μέσω του Twitter. "Επιτρέποντας να δημοσιοποιηθεί η δική μου εμπειρία ελπίζω –και αυτό ακούγεται μάλλον ειρωνικό– ότι θα συμβάλλω με κάποιον τρόπο στη δημιουργία ενός μελλοντικού κλίματος όπου αυτά τα θέματα θα γίνονται σεβαστά ως απολύτως προσωπικά, αντί να εξετάζονται εξονυχιστικά και να προβληματίζουν, όπως γίνεται συχνά τώρα", συνέχισε.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ασχοληθεί εκτεταμένα με το γιατί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έχει παιδιά. Σε συνέντευξή της η ίδια εξέφρασε τη λύπη της που δεν μπόρεσε να αποκτήσει παιδιά με τον σύζυγό της, τον Φίλιπ. Τον Ιούλιο μάλιστα, μια από τις αντιπάλους της για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, η Άντρεα Λίντσον, προκάλεσε σάλο όταν άφησε να εννοηθεί ότι η ίδια είναι καλύτερη επιλογή από την Μέι επειδή είναι μητέρα.

Στο απόσπασμα από το βιβλίο "Ηγέτες του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας" η Στέρτζον δηλώνει ότι δεν ξέρει αν θα είχε γίνει πρωθυπουργός αν δεν έχει αποβάλει. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Θέλω να πιστεύω ότι ναι, γιατί θα έδειχνα ότι το να έχω ένα παιδί δεν αποτελεί εμπόδιο, όμως στην πραγματικότητα δεν ξέρω. Αν είχα ένα μωρό οι ζωές μας μπορεί να είχαν αλλάξει τόσο που να είχαν τραβήξει σε διαφορετική κατεύθυνση.

Αν κάποιος μου έδινε τώρα την επιλογή να γυρίσω πίσω τον χρόνο κατά 20 χρόνια, να αρχίσω να το σκέφτομαι πολύ νωρίτερα και να αποκτήσω παιδιά, θα το έκανα. Όμως αν το τίμημα ήταν να μην έκανα όσα έχω κάνει, δεν θα το δεχόμουν, όχι.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ