ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη συνάντηση των Πούτιν–Μέι στο περιθώριο της συνόδου των G20

Πρώτη συνάντηση των Πούτιν–Μέι στο περιθώριο της συνόδου των G20
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στι περιθώριο της συνόδου των G20 στο Χανγκτσόου της Κίνας, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016 Sputnik/Kremlin/Alexei Druzhinin/via REUTERS

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (Vladimir Putin) και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι (Theresa May) είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G20 στην στο Χανγκτσόου (Hangzhou) της Κίνας. 

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τη συνομιλία τους «εποικοδομητική και ανοικτή».

«Η συνομιλία ήταν καλή, εποικοδομητική και ανοικτή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ (Dmitry Peskov).

«Ο κ. Πούτιν έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ενδιαφερόμαστε για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεών μας και του διαλόγου σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένων των πιο ευαίσθητων θεμάτων», διευκρίνισε Ρώσος αξιωματούχος.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε (στην εξομάλυνση των σχέσεων) τόσο μακριά, όσοι η βρετανική πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας σειράς υποθέσεων, ανάμεσά τους και η βρετανική έρευνα για τον θάνατο στο Λονδίνο το 2006 του πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB Αλεξάντρ Λιτβινιένκο (Alexander Litvinenko).

Το Λονδίνο υπήρξε εκ των θερμότερων υποστηρικτών της επιβολής των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Όταν η Τερέζα Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούλιο, ο Ρώσος πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει ότι είναι έτοιμος για έναν «εποικοδομητικό διάλογο» μαζί της.

Τον Ιούνιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει σχετικά με το Brexit ότι το ιστορικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το αποτέλεσμα της «αλαζονικής και επιπόλαιας στάσης της βρετανικής κυβέρνησης» που οργάνωσε το δημοψήφισμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ