ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Διαδηλώσεις κατά του νέου προέδρου

Βραζιλία: Διαδηλώσεις κατά του νέου προέδρου
Eurokinissi

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων χθες για να απωθήσει χιλιάδες διαδηλωτές στο τέλος μιας ως εκείνη τη στιγμή ειρηνικής πορείας διαμαρτυρίας για την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ μετά τη δίκη της στη Γερουσία.

Ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση του κύματος διαδηλώσεων εναντίον του νέου προέδρου Μισέλ Τέμερ αφότου ο συντηρητικός δικηγόρος ορκίστηκε την Τετάρτη διάδοχος της Ρουσέφ. Θα την αντικαταστήσει στο αξίωμα για το υπόλοιπο της θητείας της, ως τα τέλη του 2018, όταν θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, στην οποία κάλεσαν οργανώσεις και συνδικάτα που πρόσκεινται στο κεντροαριστερό Κόμμα Εργαζομένων (PT) της Ρουσέφ, απαίτησαν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, φωνάζοντας το σύνθημα «έξω ο Τέμερ!». Ένας από τους διαδηλωτές φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε στα αγγλικά το σύνθημα "First of all, Temer must fall" («πρώτα απ' όλα, ο Τέμερ πρέπει να πέσει»).

Σύμφωνα με τους οργανωτές της κινητοποίησης, 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν την πορεία προς μια πλατεία στο δυτικό Σάου Πάουλου, ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά.

Καθώς η πορεία ολοκληρωνόταν και οι διαδηλωτές κινούνταν προς τις εισόδους του μετρό όμως, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και να ξεσπάσουν συγκρούσεις. Η αστυνομία ανέφερε ότι αναγκάστηκε να επέμβει για να εμποδίσει βανδαλισμούς στο τέλος της πορείας.

Μικρότερου μεγέθους κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του Τέμερ έγιναν χθες στο Ρίου ντε Ζανέιρου, στην Κουριτσίμπα και άλλες πόλεις.

Ο Τέμερ προσπάθησε να υποβαθμίσει το κύμα των διαδηλώσεων μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Κίνα. «Πρόκειται για μικρές ομάδες, όχι λαϊκά κινήματα κάποιου μεγέθους. Επί του πληθυσμού των 204 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων, δεν είναι κάτι αντιπροσωπευτικό» της πλειοψηφίας, είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ