Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πώληση ανταλλακτικών και ραντάρ για αεροσκάφη F-16 στην Ταϊβάν
Ανανεώθηκε:
Μαχητικά F-16
AP Photo/Ahn Young-joon, FileΗ κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι ενέκρινε τη δυνητική πώληση ανταλλακτικών για μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-16 Της Ταϊβάν και συστημάτων ραντάρ γι’ αυτά, εκτιμώμενης αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η σύμβαση προβλέπει πως ο εξοπλισμός αυτός θα προέλθει από υπάρχοντα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, διευκρίνισε με ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων σε ξένα κράτη, η DSCA (Defense Security Cooperation Agency).
«Η προτεινόμενη πώληση υπηρετεί συμφέροντα των ΗΠΑ, εθνικά, οικονομικά και ασφαλείας», καθώς υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ταϊβάν με σκοπό «να εκσυγχρονιστούν οι ένοπλες δυνάμεις της και να διατηρηθεί αξιόπιστη αμυντική δυνατότητα», ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.
Η πώληση θα «βελτιώσει» τη δυνατότητα του στρατού της Ταϊβάν «να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές διατηρώντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου της των F-16», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ, παρότι τυπικά δεν αναγνωρίζουν διπλωματικά την Ταϊβάν, είναι ο βασικός υποστηρικτής της σε διεθνές επίπεδο, διπλωματικά και στρατιωτικά.
Η πώληση συμπεριλαμβάνει τόσο ανταλλακτικά για τα μαχητικά, όσο και ραντάρ τύπου AESA, πολύ πιο προηγμένα από αυτά που διαθέτουν. Έχει εγκριθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η DSCA ενημέρωσε όπως υποχρεούται δυνάμει της νομοθεσίας το Κογκρέσο χθες.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε από την πλευρά του πως αναμένει η πώληση να προχωρήσει εντός του μήνα.
Τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη δυνητική πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 2 δισεκ. δολαρίων στη νήσο, συμπεριλαμβανομένου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που έχει δοκιμαστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία
Η ανακοίνωση για την πώληση έγινε προτού ο πρόεδρος της Ταϊβάν, ο Λάι Τσινγκ-τε, που τάσσεται απροκάλυπτα υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, αναχωρήσει σήμερα για περιοδεία στα νησιά Μάρσαλ, Τουβαλού και Παλάου —τα μόνα έθνη του Ειρηνικού ανάμεσα στους 12 εναπομείναντες συμμάχους της Ταϊπέι—, στο πλαίσιο της οποίας θα κάνει «ενδιάμεσους σταθμούς» στη Χαβάη και στο Γκουάμ.
Συντάξεις κύριες και επικουρικές Ιανουαρίου: Πότε θα καταβληθούν
05:00
Στα 18,5 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή σε πράσινα τιμολόγια τον Δεκέμβριο - Δείτε τις τιμές των παρόχων
04:00
IRIS: Υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις - Διευκρινίσεις για τα όρια συναλλαγών
03:00
Έως πότε υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση για την επιστροφή ενοικίου
02:00