ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γερμανία: Η αρχή του τέλους της Μέρκελ

Εκλογές Γερμανία: Η αρχή του τέλους της Μέρκελ
Η Άγκελα Μέρκελ έμαθε τα αποτελέσματα των εκλογών στην περιφέρειά της, ενώ βρισκόταν στη Σύνοδο της G20 REUTERS/Nicolas Asfonri/Pool

Το ηχηρό «χαστούκι» που εισέπραξαν οι Χριστιανοδημοκράτες με το αποτέλεσμα των εκλογών στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου -Δυτικής Πομερανίας, την εκλογική περιφέρεια της γερμανίδας καγκελαρίου, ίσως σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της Άγκελα Μέρκελ.

Όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών, η γερμανίδα καγκελάριος υπέστη μια ταπεινωτική, αν και αναμενόμενη, ήττα, μια «πανωλεθρία».

Οι Χριστιανοδημοκράτες αναδείχθηκαν τρίτο κόμμα, την ώρα που το ακροδεξιό κόμμα AfD σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο και προκαλώντας σοκ, με τους αναλυτές να αποδίδουν το αποτέλεσμα της κάλπης στην πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου στο προσφυγικό υποστηρίζοντας ότι η Μέρκελ πληρώνει το τίμημα της πολιτικής της υποδοχής των προσφύγων στο γερμανικό έδαφος.

«Ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, προσθέτοντας ακόμη, πως η δεύτερη θέση που απέσπασε το ακροδεξιό AfD, αν και αναμενόμενη με βάση τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί σοκ.

H Die Welt εκτιμά από την πλευρά της ότι «εκείνοι που θέλουν να τελειώνουν με την Μέρκελ κάποια στιγμή, είναι πιθανό να αρχίσουν τώρα».

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αφήνουμε πίσω μας την CDU της Μέρκελ (...) και ίσως αυτό να είναι και η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», δήλωσε ο Λάιφ-Ερικ Χολμ, επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η οποία ανήκε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.

"Στην οργή των πολιτών σχεδόν για όλα" αποδίδει η Frankfurter Allgemeine Zeitung το αποτέλεσμα των εκλογών στο Μεκλεμβούργο -Δυτική Πομερανία. "Πρόκειται για έναν πολιτικό εξοστρακισμό των συστημικών κομμάτων από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που είναι αντίθετα με το συμβιβαστικό χαρακτήρα της πολιτικής", εκτιμά η FAZ. "Πολλοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική για τους πρόσφυγες, πέφτοντας έτσι στην αγκαλιά του AfD".

Το λαϊκιστικό κόμμα έκανε θριαμβευτική είσοδο στο τοπικό κοινοβούλιο κατά την πρώτη του συμμετοχή στις εκλογές του γερμανικού κρατιδίου αυτού. Το AfD βάσισε την εκστρατεία του «στο χάος» που προκάλεσε η απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους πρόσφυγες.

Στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου -Δυτικής Πομερανίας συγκυβερνούν Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες τα τελευταία δέκα χρόνια, συνεργασία που θεωρείται πιθανό να συνεχιστεί, καθώς το SPD παρέμεινε πρώτη δύναμη, αν και μέτρησε σημαντικές απώλειες σε αυτές τις εκλογές.

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένεται ότι θα φέρουν νέες ανατροπές. «Μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται μια σειρά σημαντικών τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία. Σε δυο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο το νέο τοπικό κοινοβούλιο ενώ την ερχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία», σημειώνει η Deutsche Welle.

Ποιο είναι το AfD που κατατρόπωσε τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ

Στην πρώτη του συμμετοχή στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου του Μακλεμβούργου-Πομερανίας, το AfD κατάφερε να αναδειχθεί δεύτερη πολιτική δύναμη στο τοπικό κοινοβούλιο, καταποντίζοντας το CDU της καγκελαρίου Μέρκελ, που υπέστη ταπεινωτική ήττα και μάλιστα στην εκλογική της περιφέρεια.

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative fur Deutschland, AfD) ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια από τον Μπερντ Λούκε, καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και προσέλκυσε τότε τους απογοητευμένους των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων και κυρίως της CDU. Αν και στις εκλογές του 2013 απέτυχε να εισέλθει στο γερμανικό κοινοβούλιο, κατόρθωσε να στείλει επτά βουλευτές στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και να καταλάβει έδρες σε πέντε τοπικά κοινοβούλια.

Όμως η δυναμική του AfD άρχισε να μεγαλώνει σταθερά και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει μια σειρά εκλογικών επιτυχιών, χάρις στην ρητορική του κατά του ευρώ, αλλά και κατά των προσφύγων. Με το 21% που του έδωσαν οι ψηφοφόροι στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία κατά την πρώτη του κάθοδο στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου αυτού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το AfD καθίσταται δεύτερη πολιτική δύναμη στο τοπικό κοινοβούλιο. Μετά τις εκλογικές του επιτυχίες σε άλλες τοπικές εκλογές τους τελευταίους μήνες και μετά το εμβληματικό σκορ του 24% στη Σαξονία-Ανχαλτ, η Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει εξασφαλίσει πλέον κοινοβουλευτική παρουσία σε 9 από τα 16 τοπικά κοινοβούλια της Γερμανίας.

Αν και το ξενοφοβικό κόμμα έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες εκλογικές του επιδόσεις στα λιγότερο ευημερούντα κρατίδια της πρώην κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, έχει εξασφαλίσει εκλογικές επιτυχίες και στην ευημερούσα δυτική Γερμανία, όπως το 15% τον Μάρτιο στην πλούσια Βάδη-Βιρτεμβέργη.

afd

Το κόμμα ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια από τον Μπερντ Λούκε, καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και προσέλκυσε τότε τους απογοητευμένους των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων και κυρίως της CDU. Τότε είχε επιλέξει να εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει στη Γερμανία η κρίση του ευρώ και πόνταρε εξαντλητικά στο αρκετά διαδεδομένο αίσθημα ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι είναι καταδικασμένοι να πληρώνουν για τα υπόλοιπα, λιγότερο ενάρετα, μέλη της ευρωζώνης. Αν και στις εκλογές του 2013 απέτυχε να εισέλθει στο γερμανικό κοινοβούλιο, κατόρθωσε να στείλει επτά βουλευτές στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και να καταλάβει έδρες σε πέντε τοπικά κοινοβούλια.

Όμως στους κόλπους του έχει ήδη ξεσπάσει η έριδα ανάμεσα στον Μπερντ Λούκε και την Φράουκε Πέτρι, η οποία ενσαρκώνει μία πιο εθνικο-συντηρητική πολιτική γραμμή. Το συνέδριο του Έσσεν, στις αρχές του Ιουλίου 2015, δίνει τη νίκη στη Φράουκε Πέτρι και το κόμμα αρχίζει τη στροφή του προς τα δεξιά, η οποία ενισχύεται από την απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους πρόσφυγες, τον Σεπτέμβριο 2015.

Με την άφιξη ενός εκατομμυρίου προσφύγων στο γερμανικό έδαφος, η ξερή και κοφτή ρητορική της Φράουκε Πέτρι υιοθετεί αντιισλαμικές και αντιπροσφυγικές κορώνες. Φθάνει μέχρι του σημείου να προτείνει τη χρησιμοποίηση από τη γερμανική αστυνομία όπλων για να εμποδισθεί η είσοδος προσφύγων στη Γερμανία.

Το κόμμα απορρίπτει τον προσδιορισμό «ακροδεξιό» και προτιμά να χαρακτηρίζεται «συντηρητικό» ή «φιλελεύθερο δεξιό».Ομως, ο αντικαγκελάριος και ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επιμένει να το αντιπαραβάλλει με τους ναζί: «Ο,τι λένε το έχω ήδη ακούσει από τον ίδιο τον πατέρα μου, που ήταν ναζί μέχρι την τελευταία του πνοή».

Έτσι απάντησε ο Γκάμπριελ στον Αλεξάντερ Γκάουλαντ, στέλεχος του AfD, όταν λίγες μέρες πριν από το Euro 2016 είχε επιτεθεί στον Ζερόμ Μπόατενγκ, τον μαύρο αμυντικό της εθνικής ομάδας της Γερμανίας, λέγοντας ότι «οι Γερμανοί δεν θα ήθελαν να τον έχουν γείτονα».

Τίποτε όμως δεν σταματά την ανοδική πορεία του ακροδεξιού κόμματος. Η βασική πολιτική δημοσκόπηση της χώρας, η DeutsclandTrend, δείχνει ότι σε εθνικό επίπεδο η πρόθεση ψήφου για την AfD είναι 14% τον Σεπτέμβριο 2016, έναντι 4% έναν χρόνο νωρίτερα. Έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές , οι λαϊκιστές μπορούν να ελπίζουν ότι θα γίνουν η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, πίσω από το SPD και την CDU.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ