ΚΟΣΜΟΣ

Κλίντον ή Τραμπ; «Ποια είναι η διαφορά;», λένε οι Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι

Κλίντον ή Τραμπ; «Ποια είναι η διαφορά;», λένε οι Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι
REUTERS/Jim Young TPX IMAGES OF THE DAY

Χίλαρι Κλίντον ή Ντόναλντ Τραμπ για τον Λευκό Οίκο; Σε αυτό το ερώτημα φαίνεται ότι δεν μπορούν να απαντήσουν εύκολα οι νεαροί Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι, γεγονός που έχει προβληματίσει το επιτελείο της Κλίντον.

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, ένα από τα πιο ουσιαστικά προβλήματα των δύο υποψηφίων είναι η δυσπιστία με την οποία τους αντιμετωπίζουν οι νεαροί Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι.

«Τι υποτίθεται ότι θα πρέπει να κάνω όταν δεν μου αρέσει ο Τραμπ και δεν εμπιστεύομαι την Κλίντον;» αναρωτήθηκε μία νεαρή Αφροαμερικανή στο Οχάιο. «Είναι σαν να επιλέγεις μεταξύ του να σε μαχαιρώσουν ή να σε πυροβολήσουν. Αποκλείεται να το κάνω», συμπλήρωσε.

«Η Κλίντον έγινε μέρος του όλου προβλήματος όταν άρχισε να στέλνει Αφροαμερικανούς στη φυλακή», ανέφερε επίσης ένας νεαρός Αφροαμερικανός ψηφοφόρος από το Οχάιο.

«Αυτός είναι ρατσιστής και αυτή είναι ψεύτρα. Ποια είναι στ' αλήθεια η διαφορά από το να επιλέξεις ανάμεσα στους δύο ή να μην επιλέξεις κανέναν;», αναρωτιέται άλλη νεαρή Αφροαμερικανή.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που διεξάγονται προεκλογικά στις ΗΠΑ δείχνουν ότι είναι ουσιαστικά πιο δύσκολο για τους νεαρούς Αφροαμερικανούς, όπως και για τους άλλους συνομήλικούς τους, ν' αποφασίσουν να ψηφίσουν, απ' ότι για τους μέσης ηλικίας ψηφοφόρους.

Με δύο μήνες να μένουν μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, δεν είναι λίγα τα στελέχη στο Δημοκρατικό Κόμμα που εκφράζουν ανησυχία για την έλλειψη ενθουσιασμού, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και για την αντίδραση που αισθάνονται αρκετοί Αφροαμερικανοί νεαρής ηλικίας όσον αφορά στην υποψηφιότητα της Κλίντον.

Ο σκεπτικισμός τους προκαλείται από τη δυσφορία που αισθάνονται για το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ καθώς πιστεύουν ότι η 68χρονη Χίλαρι, πρώην πρώτη κυρία και πρώην υπουργός των Εξωτερικών, το εκπροσωπεί άμεσα. Η δυσφορία για την Κλίντον και τον σύζυγό της εντείνεται όταν γίνεται αναφορά σε θέματα απονομής της δικαιοσύνης.

Οι νεαροί Αφροαμερικανοί απαιτούν περισσότερα από τους πολιτικούς στο πλαίσιο ενός νέου τύπου ακτιβισμού που εδραιώνεται από τις αντιδράσεις τους, μετά τις δολοφονίες νεαρών άοπλων Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ στο κυνήγι των ψήφων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ