Βατικανό: Βάζει κάμερες και επιστρατεύει την ΑΙ για να έρθει πιο κοντά στους πιστούς
Ανανεώθηκε:
Τελετή στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
AP Photo/Andrew MedichiniΣτη σύγχρονη εποχή μπαίνει το Βατικανό καθώς εγκαταστάθηκε κάμερα που θα δείχνει ζωντανά τη λειτουργία στον τάφο του Αγίου Πέτρου σε μία προσπάθεια να συνδεθεί με τους καθολικούς σε απομακρυσμένα μέρη κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου, ένα γεγονός που αναμένεται να φέρει στη Ρώμη 33 εκατομμύρια προσκυνητές.
Ο Πάπας Φραγκίσκος θα εγκαινιάσει τη Δευτέρα (2/12) τη ζωντανή κάμερα, η οποία έχει εγκατασταθεί στον τάφο του αποστόλου κάτω από τον κεντρικό βωμό της βασιλικής του Αγίου Πέτρου.
Μια κάμερα θα τοποθετηθεί επίσης στην τεράστια χάλκινη ιερή πόρτα της βασιλικής, την οποία ο Φραγκίσκος θα ανοίξει στις 24 Δεκεμβρίου για να σηματοδοτήσει επίσημα την έναρξη του Ιωβηλαίου 2025, ενός έτους εορτασμών για τους καθολικούς σε όλο τον κόσμο, ώστε να επανασυνδεθούν με την πίστη τους, όπως αναφέρει ο Guardian.
Το άνοιγμα της πόρτας, η οποία σφραγίζεται με τούβλα μεταξύ των Ιωβηλαίων, είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για τους προσκυνητές, καθώς όσοι την περάσουν θα λάβουν άφεση αμαρτιών, κάτι που οι καθολικοί πιστεύουν ότι καθαρίζει την ψυχή από την αμαρτία. Για τους προσκυνητές που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Ρώμη, η κάμερα τους παρέχει «συμβολική» πρόσβαση, δήλωσε το Βατικανό.
Το Βατικανό έχει επίσης χρησιμοποιήσει τεχνολογία με τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό τρισδιάστατο αντίγραφο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου που θα επιτρέψει στους εικονικούς επισκέπτες να εξερευνήσουν κάθε γωνιά του κτιρίου της αναγεννησιακής εποχής. Οι μεγάλοι δάσκαλοι της εποχής, ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Μπερνίνι, συνέβαλαν στον σχεδιασμό της βασιλικής.
Ένα καθολικό ιωβηλαίο πραγματοποιείται συνήθως κάθε 25 χρόνια. Το θέμα για το 2025 είναι «προσκυνητές της ελπίδας».
Το Βατικανό σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει μια εφαρμογή που θα καθοδηγεί τους προσκυνητές στη Ρώμη, για παράδειγμα για το πού μπορούν να λάβουν μια πλήρη συγχώρεση. Εκτός από τον Άγιο Πέτρο, μπορούν να λάβουν μια τέτοια ευλογία πηγαίνοντας να προσευχηθούν στις βασιλικές του San Giovanni in Laterano, της Santa Maria Maggiore ή του San Paolo Fuori le Mura, ή σε επτά άλλες εκκλησίες.
Η Ρώμη προετοιμάζεται για το γεγονός, με μεγάλο μέρος της πόλης να αποτελεί υπαίθριο εργοτάξιο, καθώς τα μνημεία αποκαθίστανται, οι δρόμοι φτιάχνονται και οι πεζόδρομοι αναδιαμορφώνονται. Τα έργα έχουν προκαλέσει απογοήτευση τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες, αλλά ο δήμαρχος, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, υποσχέθηκε ότι μόλις ολοκληρωθούν «η Ρώμη θα είναι πιο όμορφη και πιο αποτελεσματική από πριν».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο Πάπας Φραγκίσκος θέλει να ταφεί σε ένα απλό φέρετρο χωρίς λαϊκό προσκύνημα
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία άφησε ανοιχτό το ερώτημα της χειροτοτονίας των γυναικών
Εύβοια: Πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις - Συνεχίζει η Πυροσβεστική την άντληση υδάτων
12:56
Έσπασε αγωγός ύδρευσης στη Μάνδρα - Έκτακτη διακοπή υδροδότησης
12:54
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2% η ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας το τρίτο τρίμηνο
12:51
Παχυσαρκία: Μέχρι τη Δευτέρα η απόφαση για τα δωρεάν φάρμακα σε 8.000 δικαιούχους
12:50