ΚΟΣΜΟΣ

G20: Τελευταία ευκαιρία της Συρίας μετά την συνάντηση Πούτιν - Ομπάμα

G20: Τελευταία ευκαιρία της Συρίας μετά την συνάντηση Πούτιν - Ομπάμα
en.kremlin.ru

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της G20 που διεξάγεται στην Κίνα.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκησε περίπου 90 λεπτά, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα κενά στις διαπραγματεύσεις για τη συριακή κρίση. Επίσης, συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και για τις κυβερνοεπιθέσεις από την πλευρά Ρωσίας» ανέφερε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

P3

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνάντηση – η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της G20 – διήρκησε περισσότερο από ότι είχε προγραμματιστεί και ότι οι δύο ηγέτες την περισσότερη ώρα συζητούσαν για τη Συρία.

Η συνάντηση Ομπάμα και Πούτιν ήρθε μετά την αποτυχία του Τζον Κέρι και του Σεργκέι Λαβρόφ να καταλήξουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Οι δυο τους είχαν αρχίσει να διαπραγματεύονται ένα σχέδιο για τη συνεργασία των δύο χωρών ωστόσο απέτυχαν. Όμως, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν από κοινού να συνεχιστούν οι συνομιλίες των δύο υπουργών τις επόμενες μέρες.

P2

«Υπάρχουν ακόμα θέματα προς επίλυση» είπε ο ίδιος ενώ άλλος αξιωματούχος τόνισε ότι «οι διαφορές των δύο πλευρών είναι τεχνικές».

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Την Κυριακή υπήρξε μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά θα μπορούσε να επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας. «Ο Τζον Κέρι και ο Σεργκέι Λαβρόφ εργάζονται νυχθημερόν προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία» είχε δηλώσει ο Μπαράκ Ομπάμα στους δημοσιογράφους.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ευθυγραμμιστεί με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ ενώ οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η Μόσχα θα βοηθήσει στον εντοπισμό των τρομοκρατών του ISIS και της ομάδας Nusra Front που συνδέεται με την αλ Κάιντα. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα ότι η κατάπαυση του πυρός θα συμβάλει ώστε να προωθηθούν οι συνομιλίες για πολιτική μετάβαση στη Συρία που θα οδηγήσει σε παραίτηση τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία μπορεί να ακυρωθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο απέτυχε.

«Δεδομένης της αποτυχίας των προηγούμενων παύσεων των εχθροπραξιών, καλό θα ήταν να προσεγγίζουμε την κατάσταση με σκεπτικισμό» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να ενταχθούν οι προσπάθειες για να βοηθηθούν οι άνθρωποι στη Συρία και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ

Μία συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ για την κατάσταση στη Συρία θα μπορούσε να φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά, λίγο πριν την αποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο.

P4

Το θέμα της Συρίας έχει επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Ομπάμα – Πούτιν. Οι συναντήσεις τους αυτή την εβδομάδα είναι η τελευταία προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά. Η επιμονή του Πούτιν να υποστηρίζει το συριακό καθεστώς, οι κινήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία και η κατηγορία ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν κάνει τη σχέση των δύο ανδρών βαθιά ανταγωνιστική.

Ωστόσο, ο Ομπάμα δήλωσε την Κυριακή ότι η ρωσική συμμετοχή στη G20 ήταν «απαραίτητη».

«Οι συνομιλίες μας με τους Ρώσους είναι το κλειδί για συμφωνία στη Συρία» είπε χαρακτηριστικά.

P5

ΔΗΜΟΦΙΛΗ