ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης της Ασλί Ερντογάν

Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης της Ασλί Ερντογάν
Hurriyet

Η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν, η οποία κρατείται από τα μέσα Αυγούστου με αφορμή άρθρα της στην εφημερίδα Özgür Gündem, θα παραμείνει στη φυλακή εν αναμονή της δίκης της, αφού απορρίφθηκε τη Δευτέρα το αίτημα αποφυλάκισης που είχαν υποβάλει οι συνήγοροί της.

Η 49χρονη συγγραφέας, η οποία αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία, συνελήφθη στις 16 Αυγούστου κατηγορούμενη για τη συνεργασία της με τη φιλοκουρδική, αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Özgür Gündem.

Συγκεκριμένα, κατηγορείται από τις τουρκικές Αρχές για "προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης", για "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση" και για "υποκίνηση ταραχών".

Μαζί της συνελήφθησαν και περίπου 20 δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν στη χώρα με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η σύλληψη της Ερντογάν προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στην Τουρκία και σε όλον τον κόσμο και καταγγέλθηκε από πολλούς καλλιτέχνες, διανοούμενους και συγγραφείς. Μάλιστα, ένα διεθνές αίτημα για την απελευθέρωσή της συγκέντρωσε περισσότερες από 30.000 υπογραφές ενώ οι φωνές υποστήριξης πολλαπλασιάζονται, κυρίως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, οι συνήγοροί της ανακοίνωσαν πως θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση αυτή, προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, αρκετές δεκάδες άνθρωποι μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, συγγραφείς και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη γυναικεία φυλακή του Μπακίρκοϊ, στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρατείται η ίδια.

Η Ασλί Ερντογάν έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο "Πέτρινο Κτίριο" καταγγέλλει τα βασανιστήρια και τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ