ΚΟΣΜΟΣ

Ντέιβιντ Ντέιβις: Ο έλεγχος της μετανάστευσης δεν αποκλείει καλές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ

Ντέιβιντ Ντέιβις: Ο έλεγχος της μετανάστευσης δεν αποκλείει καλές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ
Ο συντηρητικός βουλευτής Ντέιβιντ Ντέιβις καταφτάνει στο 10 της Downing Street, όπου η νέα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι (βουλευτής του Maidenhead και υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Κάμερον) επιλέγει τους υπουργούς της νέας βρετανικής κυβέρνησης, την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 Chris J Ratcliffe/Getty Images

Η Βρετανία δεν πιστεύει ότι ο έλεγχος της μετανάστευσης από κράτη–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκλείει τις καλές σχέσεις εμπορικών συναλλαγών μόλις η χώρα αποχωρήσει από την Ένωση, δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις (David Davis), ο οποίος έχει αναλάβει να διαχειριστεί τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν πως η Βρετανία πρέπει να αποδεχθεί τις τέσσερις ελευθερίες που διέπουν την Ένωση –ανάμεσα τους και αυτή της ελεύθερης μετακίνησης–, αν το Λονδίνο επιθυμεί να παραμείνει μέλος της κερδοφόρας ενιαίας αγοράς.

Αλλά, κάποιοι Βρετανοί αξιωματούχοι ελπίζουν να επιτύχουν μια «μοναδική» συμφωνία, που ενδεχομένως να επιτρέψει στη χώρα κάποια πρόσβαση στην ενιαία αφορά με παράλληλη επιβολή ελέγχων στην μετανάστευση.

«Οι εμπορικές σχέσεις είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές, δεν χρειάζεται να χαράξουμε μια πολιτική για την αγορά, ώστε να έχουμε μια τέτοια σχέση», δήλωσε ο Ντέιβις.

Όπως τόνισε, η Βρετανία δεν χρειάζεται να είναι μέλος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για να έχει πρόσβαση σε αυτή.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της, δεσμευόμενος ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Όπως έκανε σαφές η πρωθυπουργός, δεν θα υπάρξει καμία απόπειρα παραμονής μας στην ΕΕ από την πίσω πόρτα.

Καμία απόπειρα να καθυστερήσουμε, να ματαιώσουμε ή να αποτρέψουμε τη βούληση του βρετανικού λαού. Καμία προσπάθεια σχεδιασμού ενός δεύτερου δημοψηφίσματος επειδή σε κάποιους ανθρώπους δεν άρεσε το αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος.

Κατά την ομιλία του σημείωσε πως η Βρετανία θα είναι καλύτερο να καθυστερήσει ένα μήνα για να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ, παρά να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις από λάθος θέση.

Όπως τόνισε, η βρετανική κυβέρνηση επανεξετάζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν ζητήματα όπως η διενέργεια χρηματοοικονομικών συναλλαγών από χώρες–μέλη της ΕΕ και την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, έπειτα από την αποχώρηση από την Ένωση.

Ο υπουργός σημείωσε πως, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών, η ΕΕ δεν θα θελήσει να τιμωρήσει το Λονδίνο αναφορικά με τις εμπορικές συναλλαγές, καθώς κινδυνεύει να βλάψει την ίδια της την οικονομία.

Πρόσθεσε δε πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το δικαίωμα διενέργειας συναλλαγών από χώρες–μέλη της ΕΕ από ανθρώπους στον χρηµατοπιστωτικό τοµέα και τις επιχειρήσεις στο Σίτι του Λονδίνου.

Τέλος, δήλωσε πως, ενώ οι προειδοποιήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της ψήφου υπέρ του Brexit στην οικονομία «αποδείχθηκαν εσφαλμένες», η Βρετανία δεν θα πρέπει «να είναι πολύ αισιόδοξη πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ