ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμπάς συναινεί σε συνάντηση με τον Νετανιάχου στη Μόσχα

Ο Αμπάς συναινεί σε συνάντηση με τον Νετανιάχου στη Μόσχα
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, την Κυριακή 28 Ιουλίου 2013 REUTERS/Issam Rimawi/Pool/File Photo

Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς (Mahmoud Abbas) συμφώνησε σε μια ρωσική πρόταση για μια συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu) στην Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Ρωσία.

«Ενημερώσαμε την ρωσική πλευρά ότι ο πρόεδρος Αμπάς αποδέχτηκε την (ρωσική) πρωτοβουλία για μια συνάντηση μεταξύ Αμπάς και Νετανιάχου με τον πρόεδρο Πούτιν στην Μόσχα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντέλ Χαφέζ Νοφάλ (Abdel Hafiz Nofal).

«Είναι όμως ξεκάθαρο σε μας ότι η ισραηλινή πλευρά επιθυμεί να αποφύγει τα προαπαιτούμενα αυτής της συνάντησης», τόνισε ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης σε τηλεφωνική επικοινωνία, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η ρωσική πρωτοβουλία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με τον Μιχαήλ Μπογκντάνοφ (Mikhail Bogdanov), τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Πούτιν για την Μέση Ανατολή.

Οι δύο άνδρες «συζήτησαν την πρόταση του προέδρου Πούτιν για τον προγραμματισμό μιας συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ και του προέδρου Αμπάς στην Μόσχα», τόνισε το γραφείο του πρωθυπουργού με ανακοίνωση του.

«Ο Νετανιάχου παρουσίασε την θέση του Ισραήλ ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί οποιαδήποτε στιγμή απευθείας με τον Αμπάς και χωρίς προαπαιτούμενα», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Ο Μπογκντάνοφ αναμένεται αύριο Τρίτη στην Ραμάλα (Ramallah) –έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής– για συζητήσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Μόσχα τόνισε παράλληλα στο ρωσικό πρακτορείο Interfax ότι ο Μπογκντάνοφ συνάντησε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο στην Ιορδανία πριν τρεις εβδομάδες και «συμφώνησε να συμμετάσχει σε αυτή την συνάντηση».

Η συνάντηση που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, αναβλήθηκε έπειτα από απόφαση του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Αμπάς έχει επανειλημμένα θέσει ως όρους για την διεξαγωγή μιας συνάντησης με τον Νετανιάχου το πάγωμα των εποικιστικών δραστηριοτήτων, την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων και ένα χρονοδιάγραμμα για την αποφυγή παρατεταμένων συζητήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ