ΚΟΣΜΟΣ

1.400 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη Βαλένθια, λόγω πυρκαγιάς

1.400 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη Βαλένθια, λόγω πυρκαγιάς
REUTERS/Heino Kalis

Περίπου 1400 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την περιοχή της Βαλένθια στην ανατολική Ισπανία που πιστεύεται ότι οφείλεται σε εμπρησμό.

Ο Χουάν Κάρλος Μοράγκες, εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης στην περιοχή, γνωστοποίησε μέσω του Twitter ότι συνολικά «απομακρύνθηκαν 1.400» άνθρωποι από τη Χαβέα και την Μπενιτάτσελ, δυο τουριστικά θέρετρα στις ισπανικές ακτές στη Μεσόγειο.

Η πυρκαγιά, για την κατάσβεση της οποίας δίνουν μάχη σχεδόν 300 πυροσβέστες με την υποστήριξη εναέριων μέσων, ενισχύθηκε χθες εξαιτίας της αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων, αφού είχε ήδη απανθρακώσει περίπου 3.200 στρέμματα και πολλά σπίτια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Πάντως, μια εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης διαβεβαίωσε χθες βράδυ πως η κατάσταση «δεν χειροτερεύει, η φωτιά έχει αναχαιτιστεί».

640x640 4

REUTERS/Heino Kalis

Το γεγονός ότι υπήρξαν ταυτόχρονα πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς δεν αφήνει να υπάρξει καμιά αμφιβολία, κατά τις αρχές, πως επρόκειτο για εμπρησμό.

Πρόκειται για «περιβαλλοντική τρομοκρατία, η οποία δεν θέτει σε κίνδυνο απλά την πολιτιστική κληρονομιά, είναι μια επίθεση εναντίον των ανθρώπων» της περιοχής, δήλωσε με αγανάκτηση ο Τσίμο Πουτς, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθιας.

Μεγάλο μέρος της Ισπανίας διατρέχει «πολύ υψηλό κίνδυνο» σε ό,τι αφορά την εκδήλωση πυρκαγιών, λόγω ενός κύματος καύσωνα και του χαμηλού επιπέδου υγρασίας, σύμφωνα με την ισπανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Παρότι ξέσπασαν πολλές πυρκαγιές από τις αρχές Αυγούστου, ειδικά στη Γαλικία (βόρεια), φέτος οι φωτιές στη χώρα ήταν συγκριτικά λίγες, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας: συνολικά, κάηκαν 397.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων από τον Ιανουάριο. Ο ετήσιος μέσος όρος μετά το 2006 φθάνει τα περίπου 787.430 στρέμματα τους πρώτους οκτώ μήνες κάθε χρονιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ