ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο Πρόεδρος που αποκάλεσε τον Ομπάμα «π... γιο»

Ποιος είναι ο Πρόεδρος που αποκάλεσε τον Ομπάμα «π... γιο»
REUTERS/Erik De Castro

Μετανιωμένος δηλώνει ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε για την απίστευτη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Νουτέρτε αποκάλεσε τον Ομπάμα «π... γιο» και τον κάλεσε να μην κάνει μαθήματα στη χώρα του. Αφορμή για την έκρηξή του στάθηκε η ερώτηση ενός δημοσιογράφου, λίγο πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο της Ένωσης των Εθνών της Νότιας Ασίας.

«Πως θα αντιδράσετε σε ενδεχόμενες πιέσεις του Μπαράκ Ομπάμα;» ρώτησε ο δημοσιογράφος και ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων απάντησε:

Πρέπει να έχεις σεβασμό. Δεν πρέπει απλώς να εκτοξεύεις ερωτήσεις και δηλώσεις. Π... γιε, θα σε βρίσω σε αυτό το φόρουμ. Θα κυλιστούμε στη λάσπη σαν τα γουρούνια εάν το κάνεις αυτό σε εμένα.

Ομπάμα και Ντουτέρτε είχαν προγραμματίσει να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στη Βιεντιάν, πρωτεύουσα του Λάος, όμως μετά από τις δηλώσεις του Προέδρου των Φιλιππίνων η συνάντηση ακυρώθηκε.

Ποιος είναι ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε

Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που αποκάλεσε τον πλανητάρχη «π... γιο»; Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε είναι 71 ετών και ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου τον Ιούνιο. Μία από τις πιο βασικές του υποσχέσεις ήταν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί να το κάνει έχει χαρακτηριστεί τουλάχιστον ακραίος.

1

(Πηγή: REUTERS/Lean Daval Jr)

«Αν γνωρίζετε εθισμένους, σκοτώστε τους οι ίδιοι» τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του και παραδέχτηκε ότι δεν το ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν με ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστέψτε με» είχε πει χαρακτηριστικά, δίνοντας διαταγή στην αστυνομία «να πυροβολεί για να σκοτώσει, μέχρι το τέλος της θητείας μου».

Από την εκλογή του Ντουτέρτε, πάνω από 1.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των 700 επιχειρήσεων της αστυνομίας στο πλαίσιο του πολέμου που έχει κηρύξει στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

«Διπλασιάστε την προσπάθειά σας. Τριπλασιάστε την, αν χρειαστεί. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι ο τελευταίος έμπορος ναρκωτικών, ο τελευταίος χρηματοδότης και ο τελευταίος χρήστης μπει στη φυλακή ή κάτω από το χώμα, αν το επιθυμεί» είπε στις 25 Ιουλίου ο Ντουτέρτε κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

2

(Πηγή: EUTERS/Erik De Castro)

Ωστόσο, πολλές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί καταγγέλλουν ότι στοχοποιούνται και άνθρωποι οι οποίοι είναι απλώς ύποπτοι.

Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος, απόφοιτος της Νομικής, έχει και πολυτάραχη προσωπική ζωή. Ήταν παντρεμένος 25 χρόνια με την Elizabeth Zimmerman με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Ντουτέρτε είχε τρεις εξωσυζυγικές σχέσεις, για αυτό και χώρισε.

Ο αθυρόστομος πρόεδρος και οι ατάκες του

-«Μιλήσαμε με τον Τζον Κέρι, ήταν εντάξει παρόλο που είχα έναν καυγά με τον πρέσβη. Του είπα: Ο πρέσβης σου είναι ένας γκέι π.. γιος».

-«Αν γνωρίζετε εθισμένους, σκοτώστε τους οι ίδιοι».

-«Μπορεί να είσαι δημοσιογράφος αλλά δεν εξαιρείσαι από τις δολοφονίες, αν είσαι «π.. γιος».

-«Δεν παρεμβαίνουν γιατί είναι η περίοδος των εκλογών. Αυτό θα κάνει τον πρέσβη της Αμερικής και τον πρέσβη της Αυστραλίας να κλείσουν το στόμα τους».

-«Λένε ότι είμαι μέρος ενός τάγματος θανάτου. Αλήθεια, αυτό είναι αλήθεια».

-«Ήθελα να του τηλεφωνήσω για να του πω: Πάπα, πήγαινε σπίτι σου και μην μας επισκεφθείς ξανά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ