Λύση στο αδιέξοδο αναζητά ο Μακρόν - Κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων στο Ελιζέ
Ανανεώθηκε:
Λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ψάχνει ο Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδροςαποφάσισε να καλέσει όλους τους αρχηγούς των κομμάτων στο Ελιζέ, σήμερα (10/12) το απόγευμα, προκειμένου να ”σχηματίσουν μια κυβέρνηση γενικού συμφέροντος».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Le Monde, είναι η πρώτη φορά που τα ηγετικά στελέχη των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο προσκλήθηκαν όλα στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Μια διαμόρφωση που θυμίζει τις συναντήσεις στο Σεν Ντενί, τις οποίες εγκαινίασε ο Εμανουέλ Μακρόν το 2023.
Ποια κόμματα εξαιρέθηκαν
Η μόνη διαφορά είναι ότι «η άκρα δεξιά και η άκρα αριστερά» που, σύμφωνα με τον πρόεδρο, «ενώθηκαν σε ένα αντιδημοκρατικό μέτωπο» ψηφίζοντας υπέρ της μομφής στις 4 Δεκεμβρίου, δεν προσκλήθηκαν. Οι εκπρόσωποί τους «δεν ακολούθησαν λογική συμβιβασμού», εξηγεί πρόσωπο από το περιβάλλον του Προέδρου.
Μιλώντας στο BFMTV, ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, κατήγγειλε «μεθοδεύσεις ασέβειας και απαξιώσης για τα 11 εκατομμύρια ψηφοφόρους μας».
Οι Σοσιαλιστές, οι Οικολόγοι και οι Κομμουνιστές, οι οποίοι επίσης αποδοκίμασαν την κυβέρνηση Μπαρνιέ, έχουν από την άλλη πλευρά, από τις 4 Δεκεμβρίου, «δείξει την καλή τους θέληση», λέει το ίδιο πρόσωπο. Δεν πρόκειται να τους χτυπήσουμε την πόρτα στα μούτρα".
Ειδικότερα, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Ολιβιέ Φορέ, δήλωσε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου ότι είναι έτοιμος να κάνει «παραχωρήσεις» και να συνομιλήσει με το προεδρικό στρατόπεδο και τους Ρεπουμπλικάνους (LR).
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γαλλία: Ο Φρανσουά Μπαϊρού έτοιμος να αναλάβει πρωθυπουργός - Νέες επαφές από τον Μακρόν
Θεσσαλονίκη: 57χρονος πρόσφερε ζωή με τον θάνατο του - Οι συγγενείς του δώρισαν τα όργανα του
11:46
Φωκίδα: Αγνοούνται τρεις ορειβάτες - Δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από το πρωί των Χριστουγέννων
11:33
«Ανοικτός» στην παραχώρηση εδαφών στο Κίεβο ο Πούτιν - Ο αδιαπραγμάτευτος όρος που βάζει
11:20
Αμερικανική προθυμία άρσης των εμποδίων για τα F35 βλέπει η Άγκυρα - Τι λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
11:07