ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: 44 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών

Φιλιππίνες: 44 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών
REUTERS/ ROMEO RANOCO

Αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία για τον απολογισμό των νεκρών από τον πόλεμο κατά της εγκληματικότητας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών που έχει κηρύξει ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Εδώ και δύο μήνες, από τις 30 Ιουνίου που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις, η αστυνομία σκότωσε 1.033 ανθρώπους, με τον μέσο όρο να φτάνει τους 44 ανθρώπους καθημερινά.

Ο 71 ετών Ντουτέρτε εξελέγη τον Μάιο έπειτα από μια λαϊκιστική και ακραία προεκλογική εκστρατεία γύρω από ένα πρόγραμμα για την ασφάλεια, υποσχόμενος να τελειώνει μέσα σε έξι μήνες με το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών.

"Θα σκοτωθούν κι άλλοι, πολλοί θα σκοτωθούν μέχρι να μην υπάρχει πια ούτε ένας ντίλερ στον δρόμο", δήλωσε ο πρόεδρος Ντουτέρτε. "Θα συνεχίσουμε, θα συνεχίσω μέχρι να πεθάνει και ο τελευταίος παραγωγός ναρκωτικών".

Όπως υποστηρίζει, οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ η αστυνομία από την πλευρά της χαρακτήρισε ανεξήγητους τους φόνους 1.894 ανθρώπων.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν πως πρόκειται για εξωδικαστικές εκτελέσεις που διαπράχθηκαν από πολίτες οι οποίοι ενθαρρύνθηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου να αποδώσουν οι ίδιοι δικαιοσύνη.

Σημειώνεται πως ο συνολικός αριθμός των 2.927 θανάτων, που ανακοινώθηκε σήμερα, είναι μεγαλύτερος κατά 500 από τον απολογισμό που είχε ανακοινώσει την Κυριακή η αστυνομία.

Αυτή τη βία έχουν καταδικάσει πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος επρόκειτο να γνωστοποιήσει σήμερα στον Φιλιππινέζο ομόλογό του τις ανησυχίες του όσον αφορά τη βιαιότητα της μάχης που διεξάγει κατά των ναρκωτικών.

Αφού ο Ντουτέρτε τον χαρακτήρισε "π... γιο", ο Αμερικανός ηγέτης ματαίωσε τη συνάντηση αυτή, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας που διεξάγεται στο Λάος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ