Θετικός ο Πούτιν στην πρόταση Όρμπαν για χριστουγεννιάτικη εκεχειρία στην Ουκρανία
O Bίκτον Όρμπαν (αριστερά) και ο Βλάντιμιρ Πούτιν σε παλαιότερη συνάντησή τους.
AP PhotoΟ Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για την επίτευξη εκεχειρίας τα Χριστούγεννα στην Ουκρανία και μια σημαντική ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, δήλωσε την Πέμπτη το Κρεμλίνο, παρόλο που το Κίεβο χλεύασε την ιδέα.
Αυτό ανέφερε το Reuters τονίζοντας ότι ηεισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 άφησε πίσω της δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκτόπισε εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.
Ο Όρμπαν έκανε τις προτάσεις σε τηλεφώνημα που έκανε στον Πούτιν την Τετάρτη (11/12), ανακοίνωσαν το Κρεμλίνο και η Ουγγαρία, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
«Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Όρμπαν που αποσκοπούν στην εξεύρεση ειρηνικής διευθέτησης και στην επίλυση των ανθρωπιστικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ανταλλαγή κρατουμένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανέλυσε λεπτομέρειες σχετικά με μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων στην ουγγρική πρεσβεία, δήλωσε ο Πεσκόφ.
Λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Όρμπαν-Πούτιν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε τον Ούγγρο ηγέτη για υπονόμευση της δυτικής ενότητας και φάνηκε να ειρωνεύεται τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Ουγγαρίας.
Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ - Ρωσίας για το ουκρανικό το Σαββατοκύριακο στο Μαϊάμι
07:45
ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Είναι η φυλακή ο χώρος που θα «μάθει» μία 16χρονη;
07:45
Ο ευρωπαϊκός φόβος του «επόμενου στόχου» μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
07:38
Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια - Πόσο πιθανό είναι το σενάριο της αύξησης
07:30