Νότια Κορέα: Την καθαίρεση του προέδρου αποφάσισε το κοινοβούλιο
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ
South Korea Presidential Office via APΥπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ τάχθηκε το Σάββατο (14/12) το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου που κράτησε μόλις λίγες ώρες.
Από τους 300 βουλευτές, οι 204 τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής του Γιουν και οι 85 καταψήφισαν τη σχετική πρόταση. Τρεις βουλευτές απείχαν και οκτώ ψηφοδέλτια ήταν άκυρα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος.
Στο μεταξύ, οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Εθνοσυνέλευση εν αναμονή της ψηφοφορίας ξέσπασαν σε χειροκροτήματα με την ανακοίνωση του αποτελέσματος.
Πλέον τίθεται σε αναστολή η άσκηση των καθηκόντων του Γιουν, έως ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει ότι επικυρώνει ή όχι την καθαίρεσή του. Γι’ αυτό θα χρειαστούν 180 ημέρες.
Ο πρωθυπουργός ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου θα ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου.
Εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο επικυρώσει την αποπομπή του, ο Γιουν θα είναι ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Νότιας Κορέας που έχει αυτή την τύχη, μετά την Παρκ Γκιουν-χιέ το 2017.
Θεσσαλονίκη: Στα χέρια των αρχών 27χρονος που διέρρηξε εννιά μαγαζιά και ένα σπίτι σε ένα μήνα
14:06
Ινδία: Σφοδρή σύγκρουση τρένου με κοπάδι ελεφάντων - Εκτροχιάστηκαν πέντε βαγόνια (vid)
13:56
«Πυρά» Τσουκαλά σε κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένα 100% γαλάζιο σκάνδαλο
13:47
Έφοδος της Αστυνομίας σε μαγαζιά με στριπτίζ: Εξέδιδαν στην πορνεία εργαζόμενες- Πέντε συλλήψεις
13:37