ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δεν άρεσε η συνέντευξη υπουργού και το υλικό κατασχέθηκε

Τουρκία: Δεν άρεσε η συνέντευξη υπουργού και το υλικό κατασχέθηκε
O Τούρκος υπουργός Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, REUTERS

Ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Deutsche Welle κατήγγειλε σήμερα ότι κατασχέθηκε από τις τουρκικές αρχές το υλικό συνέντευξης που είχε πάρει από τον υπουργό Νεότητας και Αθλητισμού της Τουρκίας, τον Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση "μια νέα παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου".

"Αυτό που βιώνουμε εδώ ισοδυναμεί με παρενόχληση εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Αυτό δεν έχει πλέον κάμια σχέση με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία", σημείωσε ο γενικός διευθυντής της DW, ο Πέτερ Λίμπουργκ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του σταθμού.

Η συνέντευξη στον δημοσιογράφο Μίχελ Φρίντμαν και την εκπομπή Conflict Zone , μαγνητοσκοπήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας και αφορούσε μια σειρά από θέματα που "είχαν εκ των προτέρων ανακοινωθεί στον υπουργό", όπως το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, την καταστολή που ακολούθησε, την ελευθεροτυπία και τα δικαιώματα των γυναικών.

Σύμφωνα με τον σταθμό, αφού ολοκληρώθηκε η συνέντευξη ο υπουργός Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς αποχώρησε γρήγορα και ο εκπρόσωπός του είπε στους δύο δημοσιογράφους ότι δεν μπορούσαν να προβάλουν το υλικό, το οποίο κατασχέθηκε από υπαλλήλους του υπουργείου. Η συνέντευξη δόθηκε στην Άγκυρα, στον χώρο του υπουργείου.

Η Deutsche Welle, που εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζήτησε πολλές φορές να της επιστραφεί το υλικό της συνέντευξης, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από το υπουργείο Αθλητισμού.

"Η συνέντευξη δεν ήταν εγκεκριμένη. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν δεν ήταν εκείνες που είχαν αναφερθεί εκ των προτέρων", σημείωσε το υπουργείο σε μια ανακοίνωσή τους για το θέμα.

Σημειώνεται πως πριν από λίγους μήνες ο ίδιος δημοσιογράφος είχε πάρει μια επεισοδιακή συνέντευξη από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ