ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου

Ρέντσι: Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μιλά με την υπουργό Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων και Κοινοβουλευτικών Σχέσεων Μαρία Έλενα Μπόσκι (Maria Elena Boschi) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα της ιταλικής κυβέρνησης, στο Παλάτσο Κίτζι (Palazzo Chigi), τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014 REUTERS/Max Rossi/File Photo

Το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα διεξαχθεί μία από τις τρεις Κυριακές μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi), σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό RAI.

Ο Ρέντσι έχει επανειλημμένα μεταφέρει την πολυαναμενόμενη ημερομηνία. Νωρίτερα αυτό το χρόνο, είχε αναφέρει τις αρχές Οκτωβρίου ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό του στοίχημα.

Η αναθεώρηση, που έχει λάβει την έγκριση των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου, στοχεύει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου η Ιταλία να έχει στο μέλλον σταθερότερες κυβερνήσεις, να καταστήσει ευχερέστερη την προώθηση του νομοθετικού έργου και να αλλάξει άρδην τον ρόλο της Γερουσίας και των περιφερειών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακό αποτέλεσμα, χωρίς να μπορούν να προβούν σε κάποια ασφαλή πρόβλεψη.

Ο Ρέντσι έχει δηλώσει πολλές φορές πως θα παραιτηθεί από την θέση του πρωθυπουργού και θα εγκαταλείψει την πολιτική, αν η αναθεώρηση απορριφτεί στο δημοψήφισμα.

Όπως τόνισε στην συνέντευξη του, δεν έχει αλλάξει την θέση του αναφορικά με αυτή του την δέσμευση, σημειώνοντας πως δεν επιθυμεί πλέον να συζητά το δικό του μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ