ΚΟΣΜΟΣ

Ταλαιπωρείστε τη γάτα σας... στο τάισμα για να είναι υγιής και ευτυχισμένη (vid)

Ταλαιπωρείστε τη γάτα σας... στο τάισμα για να είναι υγιής και ευτυχισμένη (vid)
Christopher Furlong/Getty Images/Ideal Images

Ένα από τα βασικά μυστικά για να μην είναι στρεσαρισμένη, απόμακρη και επιθετική μια γάτα η οποία ζει σε σπίτι, είναι να διοχετεύει σωστά την ενέργειά της. Σύμφωνα με νέα μελέτη, όμως, το παιχνίδι δεν τη βοηθά μόνο να είναι ισορροπημένη, αλλά την προστατεύει και από μια σειρά ύπουλων ασθενειών.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Feline Medicine and Surgery, είναι ευεργετικό τόσο για την ευτυχία, όσο και για την υγεία μιας γάτας να συνδυάζει το παιχνίδι με το φαγητό.
Όπως, δε, τονίζουν οι ερευνητές, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να βελτιώσεις την καθημερινότητα μιας γάτας είναι να κάνεις την ίδια τη διαδικασία του φαγητού περιπέτεια και παιχνίδι, βάζοντας για παράδειγμα την τροφή μέσα σε μια τσαλακωμένη χαρτοσακούλα ή μέσα σε ειδικά δοχεία που κυκλοφορούν στην αγορά.

Γάτες που μπήκαν στη διαδικασία να ταλαιπωρηθούν (για την ακρίβεια να διασκεδάσουν) για να τραφούν, έφτασαν να χάσουν μέχρι και το 20% του βάρους τους μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Μια γατα ηλικίας τριών ετών η οποία αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα επιθετικότητας, το έλυσε μέσα σε περίπου έξι μήνες, ενώ μία άλλη, ηλικίας δύο ετών, ξεπέρασε τη φοβία της για τους ανθρώπους.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, επειδή τις πρώτες μέρες θα είναι δύσκολο για τις τετράποδες φίλες σας να λύσουν το... παζλ της σίτισης, καλό θα ήταν να αποφύγετε τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας, τον οποίο, ωστόσο, θα αυξάνετε όσο η γάτα κερδίζει αυτοπεποίθηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ