ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε από όγκο η πρώτη γυναίκα που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση προσώπου

Πέθανε από όγκο η πρώτη γυναίκα που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση προσώπου
Wikipedia

Η πρώτη ασθενής που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου, η Γαλλίδα Ιζαμπέλ Ντινουάρ, απεβίωσε πριν από μερικούς μήνες από «υποτροπιάζοντα κακοηθή όγκο».

Η Ντινουάρ ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου, το 2005.

Τότε, ήταν 38 ετών και φριχτά παραμορφωμένη μετά την επίθεση που είχε δεχτεί από τον σκύλο της. Είχε βρεθεί αναίσθητη στο πάτωμα του σπιτιού της και άσχημα τραυματισμένη. Το νοσοκομείο της Αμιένης (CHU) στη βόρεια Γαλλία όπου νοσηλευόταν, ανακοίνωσε ότι πέθανε στις 22 Απριλίου όμως ο θάνατός της κρατήθηκε μυστικός κατόπιν αιτήματος της οικογένειάς της.

Η εγχείρηση της Ιζαμπέλ Ντινουάρ το 2005 ήταν μια αξιοσημείωτη χειρουργική επιτυχία, η οποία έδωσε μεγάλες ελπίδες παγκοσμίως στους ασθενείς με τραυματισμό του προσώπου. Ωστόσο η ίδια παρουσίασε στη συνέχεια διάφορες επιπλοκές, εξηγεί το νοσοκομείο.

 64388483 624 dinoire comp2

Η Ιζαμπέλ είχε εκδηλώσει λοιμώξεις και ανέπτυξε όγκο που είχε σχέση με την ανοσοκαταστολή. Είχε αντιμετωπιστεί και ελεγχόταν όμως στη συνέχεια παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια και υπέρταση.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro, που αποκάλυψε πρώτη την πληροφορία, πέρσι τον χειμώνα η Ντινουάρ είχε απορρίψει ένα τμήμα του μοσχεύματος και έχασε "ένα μέρος της κινητικότητας των χειλιών της".

"Η ισχυρή φαρμακευτική αγωγή που έπρεπε να λαμβάνει εφ' όρου ζωής για να αποτραπεί η απόρριψη του μοσχεύματος συνέβαλε στην εμφάνιση δύο καρκινικών όγκων", σημειώνει η εφημερίδα.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση λαμβάνουν αγωγές οι οποίες αναστέλλουν τη δράση του ανοσοποιητικού τους συστήματος προκειμένου ο οργανισμός τους να μην απορρίψει μεταμοσχευμένα όργανα ή ιστούς. Ωστόσο οι αγωγές αυτές μπορούν επίσης να ευνοήσουν την ανάπτυξη καρκίνων και λεμφωμάτων.

Την μεταμόσχευση, που περιλάμβανε τη μύτη, το στόμα και το σαγόνι, είχε πραγματοποιήσει μια ομάδα υπό τους Γάλλους καθηγητές Ζαν Μισέλ Ντιμπερνάρ και Μπερνάρ Ντεβοσέλ. Ο Ντιμπερνάρ μάλιστα, ήταν ο πρώτος χειρουργός που έκανε μεταμόσχευση χεριού σε ασθενή, το 1998.

Από τον Νοέμβριο του 2005, 36 μεταμοσχεύσεις προσώπου πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως, από τις οποίες οι 10 στη Γαλλία. Έκτοτε, έξι ασθενείς υπέκυψαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ