ΚΟΣΜΟΣ

Κοϊζούμι: Το Τόκιο είπε ψέματα για τη Φουκουσίμα για να πάρει τους Ολυμπιακούς του 2020

Κοϊζούμι: Το Τόκιο είπε ψέματα για τη Φουκουσίμα για να πάρει τους Ολυμπιακούς του 2020
REUTERS/Yuya Shino

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι (Junichiro Koizumi), ισχυρίζεται ότι η διαβεβαίωση του τωρινού πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε (Shinzo Abe) ότι όλα είναι «υπό έλεγχο» στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ήταν ένα ψέμα ώστε να γίνει η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο.

Ο Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, από τους πιο δημοφιλείς πρωθυπουργούς κατά τη διάρκεια της θητείας του (2001-2006), μετατράπηκε σε έναν από τους σφοδρότερους επικριτές της χρήσης πυρηνικής ενέργειας μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 που προκάλεσαν το πυρηνικό δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Tepco στη Φουκουσίμα - της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής μετά το Τσερνόμπιλ το 1986.

Σημειώνεται ότι ο Άμπε διαβεβαίωσε πως ο σταθμός της Φουκουσίμα είναι ασφαλής, κατά την ομιλία του τον Σεπτέμβριο του 2013 προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που υπήρχαν για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο. Το σχόλιό του είχε επικριθεί αρκετά και τότε.

«Ήταν ένα ψέμα. Δεν είναι υπό έλεγχο», τόνισε ο Κοϊζούμι την Τετάρτη, επικαλούμενος ως παράδειγμα τις αμφισβητούμενες σε μεγάλο βαθμό προσπάθειες της Tepco να φτιάξει το μεγαλύτερο στον κόσμο «τείχος πάγου» για να εμποδίσει τα υπόγεια ύδατα να περάσουν στα θεμέλια των αντιδραστήρων. «Λένε συνέχεια ότι μπορούν να το κάνουν, αλλά δεν μπορούν», εξήγησε ο Κοϊζούμι, όπως αναφέρει Reuters.

Οι ειδικοί λένε ότι η διαχείριση του σχεδόν ενός εκατομμυρίου τόνων ραδιενεργού ύδατος που βρίσκεται αποθηκευμένο σε δεξαμενές στον σταθμό της Φουκουσίμα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Ο Κοϊζούμι πρόσθεσε επίσης ότι «ντρέπεται» που πίστεψε τους ειδικούς οι οποίοι τον διαβεβαίωναν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι φτηνή, καθαρή και ασφαλής.

Μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα, όπως αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός: «μελέτησα τη διαδικασία, την πραγματικότητα και την ιστορία της εισαγωγής της πυρηνικής ενέργειας και αισθάνθηκα ντροπή για τον εαυτό μου που πίστεψα σε τέτοια ψέματα».

Όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί της Ιαπωνίας, οι οποίοι κάλυπταν περίπου το 30% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, έκλεισαν μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα ωστόσο οι εταιρείες επιδιώκουν να ξανατεθούν σε λειτουργία αλλά αντιμετωπίζουν την επιφυλακτικότητα του κόσμου.

Μετά την τήξη του πυρήνα τριών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας σε μια ευρεία περιοχή στην ύπαιθρο, μολύνοντας το νερό, τα τρόφιμα και τον αέρα.

Σήμερα, στην Ιαπωνία λειτουργούν μόνο τρεις πυρηνικοί σταθμοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ