ΚΟΣΜΟΣ

Στο έλεος των πυρκαγιών Ισπανία και Πορτογαλία

Στο έλεος των πυρκαγιών Ισπανία και Πορτογαλία
REUTERS/Heino Kalis

Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες σε Πορτογαλία και Ισπανία καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται.

Η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα με πάνω από 2.000 δασοπυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο φλόγες που έχουν κάψει περίπου 50 εστίες και χιλιάδες στρέμματα δασικής και θαμνώδους βλάστησης.

Μια ιδιαίτερα καταστροφική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον Εθνικό Δρυμό Πενέντα Ζέρες, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου σε δύο οικισμούς που περικυκλώθηκαν από τις φλόγες οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προσωρινά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολλοί πολίτες μάλιστα συνέδραμαν στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων με στόχο την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τουλάχιστον 300 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν στο Μποτίκας, στη βόρεια Πορτογαλία, την Πέμπτη όπου ξέσπασε άλλη μια πυρκαγιά. Παιδιά και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους το βράδυ της Τρίτης.

«Δύο ακόμη οικισμοί απειλούνται από τις φλόγες. Τα Μέσα που έχουν κινητοποιηθεί δεν επαρκούν» κατήγγειλε ο δήμαρχος Φερνάντο Γκουεϊρόγκα.

Έπειτα από μια σχετική ηρεμία το 2014 και το 2015, η Πορτογαλία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές, που έχουν ήδη κατακάψει, από τις αρχές του έτους, περισσότερα από 1.070.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης στην ηπειρωτική χώρα.

Στην τουριστική νήσο της Μαδέρας, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις φωτιές τον Αύγουστο και 54.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί.

Στη γειτονική Ισπανία, περίπου 390.000 στρέμματα δάσους κάηκαν το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και της 28ης Αυγούστου με τις Αρχές να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των εμπρηστών.

Πέντε πυρκαγιές κατέκαψαν συνολικά περισσότερα από 33.000 στρέμματα από τη Δευτέρα στη Γαλικία ενώ δύο μεγαλύτερες φωτιές ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ