ΚΟΣΜΟΣ

«Έξω ο Τέμερ» φώναζαν χιλιάδες διαδηλωτές στη Βραζιλία

«Έξω ο Τέμερ» φώναζαν χιλιάδες διαδηλωτές στη Βραζιλία
REUTERS/Adriano Machado

Αντιμέτωπος με τις αποδοκιμασίες χιλιάδων διαδηλωτών βρέθηκε ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, στην παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας και στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Πέρα από τη Μπραζίλια και το Ρίο ντε Τζανέιρο, διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε πάνω από δέκα άλλες πολιτειακές πρωτεύουσες, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα όπως «έξω ο Τέμερ», «σφετεριστή» ή «εκλογές τώρα».

Η αστυνομία ανέφερε ότι στη διαδήλωση στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, μερικά μέτρα από τον χώρο όπου γινόταν η στρατιωτική παρέλαση, συμμετείχαν περίπου 2.700 άνθρωποι, καταγγέλλοντας τη νέα κυβέρνηση – η οποία σχεδιάζει να λάβει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ύφεση που έχει πλήξει τη βραζιλιάνικη οικονομία εδώ και δεκαετίες.

temer 2

(Πηγή: REUTERS/Lucas Landau)

Υπό τον ήχο αποδοκιμασιών, του συνθήματος «έξω ο Τέμερ» αλλά και επευφημιών από μέρος του κοινού, ο Τέμερ κήρυξε την έναρξη των εορτασμών για τη βραζιλιάνικη εθνική γιορτή σε κεντρική λεωφόρο της Μπραζίλιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και πολλούς υπουργούς του.

Στη συνέχεια μετέβη στο Ρίο ντε Τζανέιρο για την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων. Μέσα στο στάδιο, χιλιάδες άνθρωποι φώναξαν «έξω ο Τέμερ», όπως είχε συμβεί και την 5η Αυγούστου, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο Σάο Πάολο, την οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 10.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης. Η αστυνομία δεν έδωσε καμιά εκτίμηση για τον αριθμό τους.

temer 1

(Πηγή: REUTERS/Fernando Donasci)

Οι εκδηλώσεις για τα 194 χρόνια της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας τελέστηκαν μια εβδομάδα μετά την ιστορική καθαίρεση της Ρουσέφ από τη Γερουσία, έπειτα από τη δίκη της διότι παραποίησε τα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα ώστε να συγκαλύψει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, κατά τους επικριτές της.

Αλλά κι η ίδια η Ρουσέφ – που εξελέγη το 2010 και ξανά, οριακά, το 2014 – είχε αποδοκιμαστεί στις εκδηλώσεις για την εθνική εορτή το 2015.

temer 4

(Πηγή: REUTERS/Fernando Donasci)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ