ΚΟΣΜΟΣ

Η Δανία αγοράζει Panama Papers για να βρει τους φοροφυγάδες

Η Δανία αγοράζει Panama Papers για να βρει τους φοροφυγάδες
TWITTER/ Edward Snowden

Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ θα πληρώσει η Δανία για να αποκτήσει δεδομένα των Panama Papers, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλες χώρες.

Η Δανία θα ερευνήσει αν οι 500-600 πολίτες που εμφανίζονται στα εν λόγω έγγραφα, φοροδιαφεύγουν.

Σύμφωνα με τον Guardian, όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι όταν μία ανώνυμη πηγή προσέγγισε την κυβέρνηση και έστειλε ένα δείγμα των εγγράφων ώστε να τα εξετάσει. Τα έγγραφα αποδείχθηκαν γνήσια και η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε μυστικά για να τα αποκτήσει. Ο αρμόδιος υπουργός, Κάρστεν Λόριτζεν δήλωσε ότι το κράτος θα καταβάλει το ποσό των 1,19 εκατ. ευρώ για τις συγκεκριμένες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από το πασίγνωστο, πλέον, δικηγορικό γραφείο του Παναμά Mossack Fonseca.

«Όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για χρήσιμες πληροφορίες. Το οφείλουμε σε όλους τους Δανούς φορολογούμενους που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους. Στην αρχή ήμουν καχύποπτος. Όμως, το υλικό περιέχει έγκυρες πληροφορίες», δήλωσε ο κ. Λόριτζεν.

Τα έγγραφα των Panama Papers, του οικονομικού σκανδάλου που αποκάλυψε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists-ICIJ), δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 9 Μαΐου.

Οι εντυπωσιακές και γιγαντιαίες αποκαλύψεις των Panama Papers, έφεραν στο φως δραστηριότητες πολιτικών, μεγιστάνων και επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο.

Αποδείχτηκε πως μια παγκόσμια βιομηχανία καθοδηγούμενη από τράπεζες-κολοσσούς, νομικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία και εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, διαχειρίζονται μυστικά τις περιουσίες των πλουσιότερων και διασημότερων προσωπικοτήτων: από πολιτικούς, αξιωματούχους της FIFA, απατεώνες και λαθρεμπόρους ναρκωτικών, μέχρι celebrities και επαγγελματίες αθλητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ