ΚΟΣΜΟΣ

Το μυστικό της αιωνιότητας φαίνεται να βρέθηκε σε χωριό της Ιταλίας

Το μυστικό της αιωνιότητας φαίνεται να βρέθηκε σε χωριό της Ιταλίας
REUTERS/Rodrigo Garrido

Φαίνεται πως το ιταλικό χωριό Acciaroli ξεπερνά την... Ικαρία, καθώς έχει γίνει αντικείμενο μελέτης για τους υπεραιωνόβιους κατοίκους του.

Πάνω από ένας στους 10 από τους 700 κατοίκους του νοτιοανατολικού χωριού της Ιταλίας έχει ξεπεράσει τα 100 έτη και για αυτό το μικρό χωριό είναι το επίκεντρο έρευνας που ασχολείται με τους παράγοντες που σχετίζονται με τη μακροζωία.

Μετά από έξι μήνες που πέρασαν στην περιοχή οι ερευνητές του πανεπιστημίου Sapineza της Ρώμης και της Ιατρικής Σχολής του Sandiego ανακάλυψαν πως οι ηλικιωμένοι της περιοχής έχουν ασυνήθιστα καλό κυκλοφορικό για την ηλικία τους.

Συγκεκριμένα, έχοντας αναλύσει δείγματα περισσότερων από 80 κατοίκους, οι ομάδες ανακάλυψαν ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αδρενομεδουλλίνης, μίας ορμόνης που διευρύνει τις φλέβες. Σε υψηλά επίπεδα προκαλεί συστολή των φλεβών και προβλήματα στο κυκλοφορικό, δηλαδή σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα επίπεδα της ορμόνης αυτής στους κατοίκους του Acciaroli ήταν παρόμοια με αυτά που έχουν οι άνθρωποι στα 20 και τα 30 τους.

Οι ερευνητές δεν έχουν ανακαλύψει τον ακριβή λόγο του φαινομένου αυτού, αλλά εικάζουν πως συνδέεται με την άσκηση και τη διατροφή, καθώς οι κάτοικοι του χωριού συνήθως τρώνε ψάρια που έχουν πιάσει οι ίδιοι, λαγούς και κοτόπουλα που εκτρέφουν, καθώς και ελαιόλαδο, λαχανικά και φρούτα δικής τους παραγωγής.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, οι ντόπιοι καταναλώνουν και αρκετό δενδρολίβανο, το οποίο συμβάλει στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, και άλλες ποικιλίες βοτάνων των οποίων ο ρόλος σχετικά με τη μακροζωία ακόμα εξετάζεται.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, οι κάτοικοι της περιοχής, υποφέρουν από λιγότερες ασθένειες σε σχέση με τους κατοίκους των υπολοίπων δυτικών χωρών.

Ο καθηγητής Maisel, που συμμετέχει στην ομάδα ερευνών δήλωσε: «Ανακαλύψαμε πως δεν έχουν τις χρόνιες ασθένειες, όπως τις καρδιακές, την παχυσαρκία και το Αλτσχάιμερ, που βλέπουμε στην Αμερική. Επίσης παρατηρήσαμε πως δεν έχουν καταρράκτη. Οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 80 στην Αμερική έχουν καταρράκτη, εδώ κανείς.»

Ίσως όμως υπάρχει και άλλος παράγοντας που συμβάλει στη μακροζωία των κατοίκων.

Όπως υποστηρίζει ο Δρ. Maisel: «Η σεξουαλική δραστηριότητα των ηλικιωμένων είναι ακράτητη. Ίσως η μακροζωία σχετίζεται με αυτό. Πιθανότατα είναι ο καθαρός αέρας και η καλή ζωή.»

Το μικρό αυτό χωριό, το οποίο βρίσκεται 85 μίλια νότια της Νάπολης, βρίσκεται στην περιοχή στην οποία ο Αμερικάνος διατροφολόγος Ancel Keys σε έρευνά του, το 1950, για τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής εντόπισε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση υπεραιωνόβιων στον κόσμο.

Μετακόμισε στην περιοχή με τη γυναίκα του και έζησε μέχρι τα 100.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ