Για πρώτη φορά γυναίκα μοναχή επικεφαλής ενός από τα πιο σημαντικά γραφεία του Βατικανού
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό
AP Photo/Gregorio BorgiaΤην πρώτη γυναίκα επικεφαλής ενός από τα πιο σημαντικά τμήματα του Βατικανού διόρισε ο πάπας Φραγκίσκος διόρισε τη Δευτέρα (6/1) σε μια ιστορική στιγμή για την καθολική Εκκλησία.
Ειδικότερα, ο ποντίφικας διόρισε μια Ιταλίδα μοναχή, την αδελφή Σιμόνα Μπραμπίγια, να γίνει τομεάρχης του τμήματος που είναι υπεύθυνο για όλα τα θρησκευτικά τάγματα της Καθολικής Εκκλησίας.
Ο διορισμός αυτός σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για τον πάπα Φραγκίσκο να δώσει στις γυναίκες περισσότερους ηγετικούς ρόλους. Στο παρελθόν έχουν διοριστεί γυναίκες σε Νο2 θέσεις σε ορισμένα γραφεία του Βατικανού, ποτέ ξανά δεν έχει διοριστεί νομάρχης μιας κοινότητας της Αγίας Έδρας, του κεντρικού διοικητικού οργάνου της Καθολικής Εκκλησίας.
Ο ιστορικός χαρακτήρας του διορισμού της Μπραμπίλα επιβεβαιώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης του Βατικανού, τα οποία τιτλοφόρησαν το ρεπορτάζ τους με τον τίτλο «Η αδελφή Σιμόνα Μπραμπίλα γίνεται η πρώτη γυναίκα νομάρχης στο Βατικανό».
Το αξίωμα αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στο Βατικανό. Είναι γνωστό επισήμως ως Δικαίστειο και είναι υπεύθυνο για κάθε θρησκευτικό τάγμα, από τους Ιησουίτες και τους Φραγκισκανούς μέχρι τις μοναχές του Ελέους και μικρότερα θρησκευτικά κινήματα, όπως εξηγεί το Associated Press.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πάπας Φραγκίσκος: Η προσπάθεια για ανθρώπινη αδελφότητα δεν είναι απλώς ένα ρητορικό σύνθημα
Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Ποιες στρατιωτικές επιλογές «ζυγίζει» ο Τραμπ
07:52
ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Η φωτιά της Μέσης Ανατολής και ο μικρόκοσμος της ελληνικής Βουλής
07:45
«Πικρή» χρονιά το 2025 για την μπύρα: Πτώση 6% - Πώς ξεκίνησε η αγορά το 2026
07:42
Πάνω από 1200 νεκροί στο Ιράν από την έναρξη του πολέμου - Ο τραγικός απολογισμός σε Ισραήλ, Λίβανο και χώρες του Κόλπου
07:37