ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επέστρεψε στο σημείο μηδέν η επί 15 χρόνια εξαφανισμένη σημαία της 11ης Σεπτεμβρίου

ΗΠΑ: Επέστρεψε στο σημείο μηδέν η επί 15 χρόνια εξαφανισμένη σημαία της 11ης Σεπτεμβρίου
REUTERS/ PETER MORGAN

Την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ανάμεσα στα αποκαΐδια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, 3 πυροσβέστες από τη Νέα Υόρκη ύψωσαν μια μικρή αμερικανική σημαία, την οποία αφαίρεσαν από ένα γιοτ. Το στιγμιότυπο απαθανατίστηκε από το φωτογραφικό φακό και έγινε αμέσως σύμβολο ελπίδας σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες η σημαία εξαφανίστηκε από το σημείο. 15 χρόνια μετά την εξαφάνισή της, η σημαία-σύμβολο επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και πρόκειται να τοποθετηθεί στην είσοδο του Μουσείου που χτίστηκε στο σημείο μηδέν. Η επανεμφάνισή της αποτελεί εξίσου μυστήριο, όπως και η εξαφάνισή της.

Το μυστήριο του τι απέγινε η σημαία ήταν κεντρικό θέμα της ταινίας του CNN International το 2013 με τον τίτλο «Η σημαία» (The Flag).

Η αυθεντική σημαία «είτε τοποθετήθηκε αλλού, είτε εκλάπη, είτε την έκρυψαν άγνωστες δυνάμεις, μέσα στο χάος του σημείου μηδέν», αναφέρει ο Μάικλ Τάκερ (Michael Tucker), παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας.

Όταν οι αρχές επέστρεψαν στο σημείο μηδέν για να παραλάβουν τη σημαία μία εβδομάδα μετά το τραγικό χτύπημα, τους έδωσαν μία άλλη μεγαλύτερη, η οποία έκτοτε κυμάτιζε στα γεγονότα που επακολούθησαν, αναφέρει ο Τάκερ.

Η αυθεντική σημαία επανεμφανίστηκε στο Έβερετ στην Ουάσιγκτον. Ένας άνδρας, που παρουσιάστηκε ως πρώην πεζοναύτης με το όνομα Μπράιαν, την παρέδωσε σε ένα τοπικό πυροσβεστικό σταθμό τον Νοέμβριο του 2014, λέγοντας μόνο ότι του δόθηκε από έναν άντρα την Ημέρα των Βετεράνων το 2007, ο οποίος την είχε λάβει από τη χήρα ενός πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του την 11η Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια ο Μπράιαν εξαφανίστηκε και οι ντετέκτιβς ξεκίνησαν να τον αναζητούν. Έδωσαν στη δημοσιότητα μέχρι και σκίτσο με την περιγραφή του, στην προσπάθειά τους να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες για τη σημαία, χωρίς επιτυχία.

Το DNA στη μονωτική ταινία στο ιστίο της σημαίας δεν ταίριαζε με κανενός από τους 3 πυροσβέστες που την ύψωσαν αρχικά στο σημείο, ή τους ιδιοκτήτες του γιοτ από όπου την πήραν.

Μετά από πολυήμερες αναλύσεις φωτογραφιών, ινών και ιχνών σκόνης από τους ιατροδικαστές στο εργαστήριο της Ουάσιγκτον, βρέθηκε σύνδεση. Σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα, η σημαία είχε εκτεθεί στο σύννεφο καπνού στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου τον Σεπτέμβριο του 2001.

«Θέλαμε να είμαστε ακριβείς και εξονυχιστικοί», ανέφερε ο ντετέκτιβ Τζιμ Μασινγκέιλ. Η σημαία στη συνέχεια εστάλη στη Νέα Υόρκη.

Iconic 9/11 flag, missing for years, returns to New York City

By Deborah Feyerick, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ